BESTSELLER NA PLADNJU

Jackpot - objavili J.K. Rowling pod pseudonimom

21.07.2013 u 22:51

Bionic
Reading

Nakladnička kuća Blanvalet, koja je za nevelik iznos otkupila njemačka prava na roman 'Kukavičji zov' (The Cukoo's Calling), koji je - što tada nije znala - pod pseudonimom napisala J.K. Rowling, autorica Harryja Pottera, objavila je u nedjelju da očekuje sjajnu zaradu

Nakladnik Blanvalet sa sjedištem u Muenchenu, otkupio je u veljači prava na taj tobožnji prvi roman potpuno nepoznatog pisca Roberta Galbraitha, priču o patnjama Cormorana Strikea, bivšeg vojnika ranjenog u Afganistanu, koji je postao privatni detektiv i istražuje smrt jednog manekena, rekla je direktorica kuće Anja Franzen za tjednik Focus.

Bilo je to pet mjeseci prije nego što je autorica sage o Harryju Potteru razotkrivena kao prava autorica 'Kukavičjeg zova'.

Focus je objavio da je kuća Blanvalet za knjigu za koju se sad nada da će postati bestseller platila četveroznamenkasti iznos, istaknuvši da se prava na knjige Rowling obično računaju u milijunima eura.

Blanvalet, koji je u vlasništvu američkog nakladnika Random Housea, u prvo vrijeme će tiskati 200.000 primjeraka tog romana i pustiti ga na tržište europskih zemalja njemačkog govornog područja 'što je prije moguće'.


'Nikad ne bih pomislila da je riječ o Rowling', rekla je Franzen, dodavši da su je likovi u tom romanu oduševili 'od prve'.

Britanski list Sunday Times razotkrio je tajnu istražujući kako je jedan pisac početnik, koji se predstavljao kao bivši vojnik, mogao napisati 'tako sjajan prvi roman'.

Zahvaljujući sagi o malenom čarobnjaku Harryju Potteru, koja je prodana u više od 450 milijuna primjeraka i po kojoj su snimljeni filmovi, Rowling je postala multimilijunašica.