HIT MEĐU ČITATELJIMA

J. K. Rowling u krimiću kritizira svijet bogatih i slavnih

15.07.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Nakon što je otkriveno da je J. K. Rowling pod pseudonimom Robert Galbraith objavila kriminalistički roman 'The Cukoo's Calling', tportal.hr donosi pregled kritičarskih reakcija i otkriva zaplet knjige

Književni agent Christopher Little godinama je poricao kako njegova najpoznatija klijentica, britanska spisateljica J. K. Rowling piše krimić nazivajući cijelu priču novinarskim nagađanjem. No nedavno se otkrilo da je Little samo štitio interese svoje klijentice, koja doista jest napisala krimić o istrazi ubojstva jedne manekenke objavivši ga pod naslovom 'The Cukoo's Calling' i pseudonimom Robert Galbraith.

Roman je objavila izdavačka kuća Sphere, gdje je Rowling objavila i 'Slučajne izbore', svoj prvi roman za odrasle nakon nevjerojatnog uspjeha serijala o Harryju Potteru, a dok nitko nije znao da je 'The Cukoo's Calling' (što se može prevesti kao 'Pjev ptice kukavice') napisala jedna od najpoznatijih književnica svijeta, ovaj krimić je dobio i prilično dobre kritike. Prodaja pak nije bila spektakularna te je ime Robert Galbraith privuklo oko tisuću kupaca, što se sada stubokom promijenilo pa je najnoviji roman J. K. Rowling već veliki hit na Amazonu.


U svakom slučaju, obožavatelji serijala o Harryju Potteru znaju da Rowling umije složiti napetu priču s nekoliko uvjerljivih, a time i potresnih preokreta pa zapravo nije iznenađenje to što je njezin prvi krimić dobro ocijenjen kod nekolicine kritičara koji su odlučili pročitati navodni prvijenac nepoznatog Roberta Galbraitha. Publishers Weekly je tako napisao da je 'The Cukoo's Calling' dobro 'kombinirao kompleksan lik detektiva i još zanimljivijeg pomoćnika sa zbunjujućim zločinom' te zaključio kako je riječ o 'zvjezdanom prvijencu'. Library Journal roman je pak izabrao za 'krimić mjeseca' ocijenivši da je 'pun preokreta', kao i da razotkriva 'suvremenu opsjednutost poznatima', sa zaključkom kako je u pitanju 'odlično štivo za plažu'. Krimić od 464 stranice pohvalili su i etablirani autori žanra, poput Vala McDermida i Mikea Coopera

U središtu je priče privatni detektiv spektakularnog imena Cormoran Strike, inače vojni veteran rata u Afganistanu, gdje je izgubio nogu nakon što je stao na minu. Sada je Cormoran na rubu egzistencije, opterećen dugovima, ostavljen od dugogodišnje djevojke i nastanjen u vlastitom uredu te mu se dolazak Johna Bristowa čini kao posljednja slamka spasa. Bristow je brat pokojne manekenke Lule Landry, koja je poginula nedavno pod sumnjivim okolnostima, za koje je policija zaključila da su samoubojstvo. Manekenkin brat, koju su prijatelji zvali Cukoo, ne vjeruje u službeno objašnjenje te angažira Strikea, koji tako započinje svoju odiseju svijetom celebrityja i milijardera.