GLUMAČKI VELIKAN

Izraze sućuti povodom smrti Špire Guberine poslali Jandroković, Plenković, kao i Nina Obuljen Koržinek

27.11.2020 u 14:10

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u petak izraze sućuti obitelji u povodu smrti Špire Guberine te istaknuo kako je Guberina bio umjetnik osebujnog karaktera i dojmljive izražajnosti. Antologijske uloge Špire Guberine ostvarene u djelima Marinkovića i Brešana ostat će nezaboravna i trajna vrijednost hrvatskoga glumišta, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, dok je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo da će ostati trajno zapamćen kao svestrani velikan hrvatske dramske scene

'Gospodin Špiro Guberina ostat će trajno zapamćen kao svestrani velikan hrvatske dramske scene. U dugogodišnjoj karijeri ostvario je brojne kazališne, filmske i televizijske uloge, koje imaju kultni status i za koje je bio zaslužno nagrađivan najvišim nacionalnim nagradama. Iznimnom karijerom Špiro Guberina osvojio je srca brojnih generacija publike i kolega', istaknuo je Gordan Jandroković i naglasio kako se Guberina svrstao među najcjenjenije hrvatske glumce.

'Njegov dramski opus i izričaj obogatio je suvremeno hrvatsko umjetničko stvaralaštvo čime se svrstao među najcjenjenije hrvatske glumce', napisao je Jandroković u brzojavu sućuti kojega je u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno ime uputio obitelji kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Špire Guberine.

Izraze sućuti uputila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je podsjetila kako je Špiro Guberina za svoja umjetnička postignuća nagrađen najvišim priznanjima - Nagradom hrvatskog glumišta i Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo.

'Tijekom duge glumačke karijere gospodin Guberina ostvario je velik glumački opus u kazališnim, filmskim i televizijskim ulogama. Omiljeni likovi popularnih televizijskih serijala obilježili su njegov stvaralački put te će ostati u trajnom sjećanju mnogobrojne publike koju je osvajao svojim iznimnim glumačkim talentom i osobnim i šarmom. Bogati umjetnički opus ostvario je u suradnji s brojnim redateljima hrvatskih kazališta, na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu, a njegove antologijske uloge ostvarene u djelima Marinkovića i Brešana ostat će nezaboravna i trajna vrijednost hrvatskoga glumišta', istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

  • +10
Špiro Guberina Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

'S velikom tugom sam primio vijest o odlasku gospodina Špire Guberine, velike glumačke legende. Bio je umjetnik osebujnog karaktera, dojmljive izražajnosti i duhovitosti. Njegove brojne majstorske izvedbe obilježile su hrvatsku kazališnu i televizijsku umjetnost, a jedna od nezaboravnih je uloga Strikana u antologijskom Velom mistu', istaknuo je Andrej Plenković i dodao:

'Pamtim brojne njegove sjajne uloge, neponovljive replike te neizmjerni talent pri čemu sam posebno volio njegovu neposrednost u brojnim ulogama. Nedostajat će mnogima, koji su poznavali i pratili plodonosni rad našeg vrsnog i inspirativnog glumca, a njegov odlazak nenadoknadiv je gubitak za hrvatsku kulturu.'