ODLAZAK U TIŠINI

Tužne vijesti ne prestaju stizati: U 88. godini preminuo legendarni glumac Špiro Guberina

27.11.2020 u 10:47

Bionic
Reading

Baš kao što je i počela, čini se da će ova godina i završiti s najtužnijim vijestima. Odlazili su iznenada Nada Arnerić, Božidar Alić..., da bi svega nekoliko dana nakon Mustafe Nadarevića, glumački svijet u samo nekoliko dana ostao bez još jednog velikana, omiljenog Špire Guberine, koji je preminuo u 88. godini u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj, u Zagrebu

Vijest o odlasku legendarnog glumca za Večernji list potvrdili su iz Doma za starije i nemoćne u Klaićevoj ulici u Zagrebu, gdje je Špiro Guberina proveo posljednje godine svog života. Legendarni glumac, kojeg se i danas mnogi rado sjećaju po ulozi Jockana u Velom mistu, još je 2018. godine progovorio o zdravstvenim problemima s kojima se suočio.

'Nije dobro, kume moj. Izdale su me noge. Ne mogu se više dobro kretati. Dapače, katkad nisam sposoban ni korak učiniti', rekao je tada za portal Šibenski. U to vrijeme bio je na rehabilitaciji, a najteže mu je palo što tog ljeta nije proveo ni dan u svom voljenom rodnom gradu Šibeniku, ni na omiljenoj plaži Jadriji.

Špiro Guberina rođen je 1. ožujka 1933. u Šibeniku gdje je već kao srednjoškolac nastupao u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Nakon diplome na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1970., bio je u stalnom angažmanu u HNK-u od 1958. pa sve do 1999. godine kada je otišao u mirovinu.

Njegove su uloge brojne, a neke od značajnijih zasigurno su one u djelima Ranka Marinkovića, Ivana Brešana i Marina Držića, glumio je u brojnim televizijskim dramama i serijama, a uloge Strikana u Smojinom 'Velom mistu', Divca u 'Prosjacima i sinovima' i Očenašeka u 'Dnevniku Očenašeka' mnogi se i danas s radošću sjećaju.

  • +10
Špiro Guberina Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Generacije koje su odrastale 70-ih rado se sjećaju i njegovog lika Špire Špule u televizijskoj emisiji za djecu i mladež 'Zlatna nit'.

1997. je osnovao Mali hrvatski teatar 'Kiklop', a dobitnik je i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2011. godine.

Arsen Dedić - Zlatna nit Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

A kako je odlučio studirati glumu, otkrio je svojedobno upravo za Večernji list: 'Na Građevini sam bio godinu dana, a na PMF-u odslušao sam šest semestara, a položio samo tri. No, vrag mi nije dao mira pa sam otišao na Akademiju. I zamislite, prošao sam iz prve. A da vidite kako mi je s glumom išlo ispričat ću vam jednu zgodu s Brankom Gavellom. Na mom prvom javnom nastupu na Akademiji, kada sam od treme puno zamuckivao i sav se ušeprtljao, Gavela me pitao: 'Studiraš li ti još što?'.

Kad sam mu potvrdno odgovorio, samo je dodao: 'Dobro, zadrži ti to, ako zatreba. Mi te više s Akademije ne možemo izbaciti, ali dobro je da imaš rezervu'.'

Od glumca se oprostio i njegov sin Boris, koji je na Facebook profilu Teatra Kiklop napisao: 'Zbogom tata, čuvaj mamu i nek vam bude ljepše nego na Zemlji! Volim vas!'

Zbogom tata, čuvaj mamu i nek vam bude ljepše nego na Zemlji!Volim vas!🧡

Objavljuje Teatar KiklopPetak, 27. studenoga 2020.