zagrebačka promocija

Predstavljena nova hit knjiga Tisje Kljaković Braić 'Pita moja mama imate li jedno jaje'

07.12.2023 u 13:52

Bionic
Reading

Prva autorska slikovnica 'Pita moja mama imate li jedno jaje' ilustratorice i slikarice, u kojoj glavnu ulogu ima njezina kći Nastja koja dolazi u kontakt sa susjedima - životinjama, predstavljena je u srijedu u Kaptol Boutique Cinema

Mala Nastja znatiželjna je djevojčica koja neprestano upada u razne avanture. Ostali likovi iz slikovnice su životinje, dok su roditelji prikazani kao u 'Tomu i Jerryju" - vide im se samo noge.

Autorica je kazala da i u stvarnome životu Nastja 'često dolazi u kontakt sa susjedstvom', pa tako i sa susjedom koja živi ispod njih, koja je u slikovnici predstavljena, imenom i crtežom, kao gospođa Čagalj, u priči 'Novi susid Jole'.

'Mojoj susjedi Čagalj stalno nešto smeta. Već 40 godina živi ispod mene. Temelj za ovu priču je kad su djeca u mome stanu vozila trokolicu pa joj se luster tresao. Kad ode na Brač brat masline, kod mene je tulum', ispričala je autorica, dodavši da 'svi događaji u slikovnici imaju uporište u istini, ali je ostatak izmaštan'.

Rekla je kako danas svi pišu slikovnice, pa je i ona to planirala zadnjih nekoliko godina, s pretpostavkom da je to nešto "strašno jednostavno", no baš i nije bilo tako, niti je ona bila u tom duhu.

'Okidač za stvaranje slikovnice bio je jedan 'eko-kupus' koji je moj svekar donio, iz kojega su izašli puževi i uholaže. Napisala sam prvu priču na temelju te uholaže', kazala je, referirajući se na priču 'Laž iz kupusa'. Kljaković Braić, koja je završila Umjetničku akademiju u Splitu, kazala je da nastoji uloviti dječji način razmišljanja, neukalupljen.

'Jedno moje dijete bilo je strašno talentirano za crtanje dok nije počelo ići u školu. Ja sam nakon likovne akademije nastojala zaboraviti sve što sam naučila. Nisam htjela još jednu priču u stilu 'ježić je gledao kroz prozor', 'sunašce', nešto slatko što podilazi djeci', objasnila je.

Dodala je kako su je na akademiji učili da je sve što je mučno i teško dobro, a da je duhovito manje dobro. 'Trebalo mi je dosta godina da si dopustim duhovitost. Lakše je ići kroz život s humorom i nešto što te pogodi gledati kroz zezanciju. Sitnice stavljam na pijedestal, one su mi najbitnije', zaključila je.

Tisja Kljaković Braić rođena je 1979. u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti – smjer slikarski dizajn, a diplomirala slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele. Svoja djela izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autorica je knjiga 'U malu je uša đava', 'Oni' i 'Oni 2'. Priče iz slikovnice na promociji je čitao glumac Vedran Mlikota.