RADOVI ZDENKA BAŠIĆA

Izložba posvećena vilama Medvednice

11.01.2013 u 14:44

Bionic
Reading

Izložba 'Vile i vilenjaci' autora Zdenka Bašića, posvećena 'vilenjacima i elementarnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice pa do Samoborskog kraja' okupljenih u njegovoj knjizi 'Sjeverozapadni vjetar', otvorena je u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije (TZZŽ) u Zagrebu

Kroz fotografije i site-specific instalaciju postavljenu u izlogu TZZŽ-a napravljenu od mahovine, bršljana, drva i drugih materijala i biljaka, izložba prikazuje proces nastanka scena na kojima autor temelji svoje ilustracije uvrštene u knjigu 'Sjeverozapadni vjetar' koja govori o mitovima i legendama sjeverozapadnog dijela Medvednice i samoborskog kraja.

Nastale kao autorov intimni doživljaj priča i legendi koje su mu u djetinstvu pričale bake, te su ilustracije, kao i same priče, kako je kazao autor na predstavljanju, dio njegovih nastojanja da taj svijet približi današnjoj djeci, koja više nemaju bake koje bi mogle pričati takve priče.

Osim na izgubljenu prošlost u kojoj je vjerovanje u postojanje mitskih bića bilo dio odrastanja, autor je želio skrenuti pozornost na devastaciju prirodnih područja ubrzanom urbanizacijom. 'Upravo zato u svojim radovima često koristim primjerice bršljan ili božićni kukurijek, mitske bilje toga kraja koje su pregazile ceste i parkirališta', kazao je.

Ilustracije su rezultat dugotrajnog i mukotrpnog gotovo desetogodišnjeg rada pri čemu se autor koristio lutkama i scenografskim modelima koje je potom fotografirao i obrađivao. Bašić je za tu knjigu, objavljenu u izdanju nakladnika Planetopije, dobio posebnu nagradu Grigor Vitez za cjelokupno likovno i tekstualno ostvarenje, te nagradu Kiklop za knjigu godine za djecu i mlade.

Trenutno radi na projektu pretvaranja knjige u cjelovečernji igrani film s animiranim dijelovima, a paralelno s time završava na sličan način knjigu vezanu za mitove o vješticama iz toga kraja.

Direktorica TZZŽ-a Ružica Gašperić kazala je kako je TZZŽ ponosan što ciklus od 15 ovogodišnjih izložbi i prezentacija započinje upravo izložbom posvećenom nagrađivanom grafičaru, ilustratoru, književniku i redatelju koji radnju svojih pripovijetki smješta u idilične krajolike Samoborskog gorja i Plešivice, promičući svojim specifičnim opusom kulturnu baštinu i prirodne ljepote Zagrebačke županije.

'Nadam se da da će ta izložba pridonijeti tome da svi oni koji još slučajno nisu dosad posjetili Zagrebačku županiju posjete samoborsko gorje i zapadni kraj', kazala je.

Zdenko Bašić
(1980.) diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. Pored animiranog filma, bavi se i ilustracijom te je dosad ilustrirao nekoliko knjiga za djecu, među kojima i najnovija hrvatska izdanja klasika poput Andersenovih i Grimmovih bajki, 'Pinokija' i 'Alisu u zemlji čudesa', za koju je upisan na Časnu listu IBBY-ja, najznačajnije međunarodne neprofitne udruge za promoviranje dječje knjige 2012. u Londonu.

Izložba je otvorena do 28. siječnja 2013.