16. veljače

Izložba i performans Ivane Stećuk u Pogonu Jedinstvo

14.02.2022 u 13:05

Bionic
Reading

Mlada umjetnica propituje što se događa kada krenemo otvarati ladice u glavi i istresemo na površinu njihov sadržaj, kada smo neoprostivo iskreni sami prema sebi, kada smo u trenutku sa svojim stanjima i osjećajima i kada smo svjesni da pred sobom možemo biti bilo koja verzija sebe

Ivana Stećuk predstavit će 16. veljače u Galeriji 90-60-90 Pogona Jedinstvo svoj diplomski rad "Dijalog", interaktivni performans i izložbu, inspirirane srazom subjektivnih želja i objektivnih mogućnosti u kontekstu pitanjia identiteta, misli i osjećaja.

Mlada umjetnica propituje što se događa kada krenemo otvarati ladice u glavi i istresemo na površinu njihov sadržaj, kada smo neoprostivo iskreni sami prema sebi, kada smo u trenutku sa svojim stanjima i osjećajima i kada smo svjesni da pred sobom možemo biti bilo koja verzija sebe.

"Tko sam ja? Jesam li samo djelić svojih misli ili osjećaja i mogu li se i trebam li se uopće osloboditi od toga?", neka su od pitanja na koje traži odgovore.

Performansom istražuje odnos izvođača i identiteta

Kako je najavljeno, ona u performansu "Dijalog" istražuje odnos izvođača i identiteta kanaliziranog putem osjećaja i misli koji izlazi na površinu u obliku nosivog objekta ili izbljuvka koji smo si sami zadali, a identiteti, tj. uloge u koje smo se dobrovoljno uvukli postaju ograničavajuće i iz njih se ne možemo osloboditi.

Performans u trajanju od petnaestak minuta uključuje autorsku glazbu Anje Mergeduš, izvođače, pokret i šivane nosive objekte.

Iz Pogona kažu kako Ivana Stećuk (1997.) svojim radovima hvata misli, osjećaje i trenutke u svakodnevici dajući pritom sitnicama i greškama glavne uloge.

Izražava se kroz tekstilne instalacije, objekte, performanse i umjetničke knjige, a igrama riječi vezenjem daje treću i taktilnu dimenziju.

Pohađa prvu godinu MA studija Grafika ALU u Zagrebu u klasi prof. M. Vodopije. Izlagala je na tri samostalne i više grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Dobitnica je dviju Rektorovih nagrada, obje za veliki timski znanstveni i umjetnički rad: "Instalacija i rekviziti za predstavu Tri Sestre" u suradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti i Akademijom dramskih umjetnosti 2021., te "Kulturno-umjetnička suradnja studenata Filozofskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti u stvaranju kazališne predstave Sablasna sonata" 2019. godine.

Diplomski rad radila je pod mentorstvom je Mirjane Vodopije i Silvija Vujičića. Njezina izložba ostaje otvorena do 20. veljače.