UMJETNIČKI SPECIJALIST

Izložba fotografija ‘Tradicionalni kineski portret’ u Galeriji ULUPUH

29.02.2020 u 08:52

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Galeriji ULUPUH otvara se izložba 'Tradicionalni kineski portret’ Tomislava Marića

Izložbom ‘Tradicionalni kineski portret’, koja se otvara u četvrtak, 5. ožujka u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH, fotograf Tomislav Marić predstavlja seriju fotografija nastalu 2017. i 2018., kada je boravio i radio u Kini.

U tamošnjem foto studiju Airmy, najvećoj tvrtki specijaliziranoj za portretnu fotografiju u Kini i svijetu, Marić je učio principe tradicionalne kineske portretne fotografije i postao jedini zapadnjački fotograf koji ju je specijalizirao.

Riječ je o vrsti fotografije koju odlikuju specifična pravila kadriranja, kao i tehnika rasvjete, izrazita statičnost, plošnost prostora i skulpturalna kvaliteta portretiranog subjekta. Posebna pozornost daje se rekvizitima koji uz često frontalno pozicionirane subjekte čine jedine elemente kompozicije suprotstavljene plošnoj pozadini.

Iz Galerije ULUPUH ističu kako tom samostalnom izložbom  Tomislav Marić, profesionalni fotograf s dvadesetogodišnjim iskustvom, približava naizgled drugačiju i daleku kulturu kroz niz portreta, jer gledajući portrete posjetitelj stječe dojam kao da je i sam subjekt iste opservacije, pa čak fascinacije.

Izložba će biti otvorena do 16. ožujka, a ulaz je slobodan.