U PARIZU

Prosvjedi protiv Polanskog prije dodjele francuskih filmskih nagrada Cesar

28.02.2020 u 22:31

Bionic
Reading

Oko stotinu prosvjednika okupilo se blizu dvorane u kojoj se održava 45. dodjela francuskih filmskih nagrada Cesar jer je za 12 nagrada nominiran film 'Optužujem' Romana Polanskog, protiv kojega je nedavno podignuta još jedna optužnica za silovanje

Okupljeni, uglavnom žene, izvikivali su slogane protiv filmaša poput 'Polanski silovatelj', 'Sram industriju koja štiti silovatelja', 'Gledatelji-suučesnici'.

Polanski (86), koji tvrdi da se radi o 'javnom linču', odlučio je da neće doći na veliku godišnju smotru francuskog filma kao ni njegova ekipa, uključujući glavnog glumca Jean Dujardina.

'Optužujem', povijesni triler o slučaju Dreyfus, koji je na venecijanskoj Mostri okrunjen Velikom nagradom ocjenjivačkog suda, nominiran je za najveću nagradu francuskog filma u dvanaest kategorija i za dvije glavne, za najbolju režiju i najbolji film.

Dio javnog mnijenja i feministice drže da je 'neprihvatljiva' mogućnost dodjeljivanja niza nagrada poljsko-francuskom redatelju danas kada je ojačan pokret #MeToo.

Američko pravosuđe tereti Polanskog za silovanje trinaestogodišnjakinje koje je počinio 1977. godine. Optužbama nekoliko žena posljednjih godina sada se pridružila i francuska fotografkinja Valentine Monnier koja je optužila Polanskog da ju je 1975. udario i silovao kada je imala 18 godina.

Inače, na dodjeli tih nagrada, upravo je film Romana Polanskog 'Optužujem' dobio je svoju prvu nagradu Cesar od 12 nominacija, osvojivši nagradu za kostimografiju.

Kostimografkinja Pascaline Chavanne nije bila na svečanoj dodjeli kako bi preuzela nagradu nakon što je cijela ekipa tog filma odbila doći na dodjelu zbog kritika upućenih Polanskom, suočenim s još jednom novom optužbom za silovanje.