IDUĆE GODINE

Izlazi dosad nepoznata kratka priča Stiega Larssona

07.08.2013 u 21:17

Bionic
Reading

Dosad neobjavljena priča švedskog književnika i novinara Stiega Larssona, napisana kada je autor popularne trilogije 'Millenium' imao samo 17 godina, bit će uvrštena u antologiju švedske književnosti koju će na engleskom jeziku iduće godine objaviti američki izdavač Mysterious Press

Kratka priča autora svjetski poznatih krimi romana 'Muškarci koji mrze žene', 'Djevojka koja se igrala vatrom' i 'Kule u zraku' bit će dio antologije 'A Darker Shade of Sweden' (Mračnija strana Švedske) koja izlazi u veljači 2014, a u kojoj će se naći i priče švedskih autora poput Henninga Mankella, Ase Larsson i Larssonove dugogodišnje životne partnerice Eve Gabrielsson

Antologiju uređuje pisac i Larssonov bliski prijatelj John-Henri Holmberg. Iako zasad nisu otkrivene pojedinosti o sadržaju ili obliku priče, postoje naznake da čitatelje u njoj čeka iznenađenje, piše Guardian.

Stieg Larsson (1954 –2004) bio je istraživački novinar, politički aktivist i pisac koji se u svojim romanima bavio temama poput trgovine ljudima, kućnim nasiljem nad ženama, ekstremnim desničarskim pokretima, patnjama malih ljudi upletenih u zakulisne igre moćnika i tajnih službi i slično.

Knjige iz njegove posthumno objavljene trilogije 'Millenium' postigle su velik uspjeh prvo u Švedskoj, potom u ostalim skandinavskim zemljama, a zatim i u Europi i SAD-u. Godinama su bile na listama najprodavanijih knjiga te su prodane u više od 65 milijuna primjeraka u preko 40 zemalja svijeta. Autor je posthumno dobio mnoga priznanja, a po knjigama su snimljeni filmovi, koji su postigli veliku gledanost.