RIZIK OD RUŠENJA

Izgradnja tunela prijeti Michelangelovu 'Davidu'

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 04.03.2011 17:25
  • Objavljeno 04.03.2011 u 13:42
David Michelangelo

David Michelangelo

Izvor: Creative Commons / Autor: wikipedia.org

Projekt izgradnje podzemne željeznice u povijesnom centru Firence mogao bi ugroziti Michelangelovu skulpturu 'Davida' te arhitekti upozoravaju da se vrijedno djelo premjesti u podzemni muzej

Čuvenu Michelangelovu skulpturu mogle bi ugroziti stalne vibracije do kojih će dolaziti tijekom gradnje željezničkog tunela, no i po njegovu završetku te kada se promet počne svakodnevno odvijati.

Fernando De Simone, stručnjak za podzemne konstrukcije, upozorio je da udaljenost na kojoj će se održati radovi iznosi samo 600 metara, što je premalo da ne bi bilo posljedica, prenosi upi.com.

'Rizik od rušenja bit će veoma velik, posebno ako se vibracijama uslijed iskopavanja dodaju vibracije koje potječu od koračanja mnogobrojnih grupa turista i automobilskog prometa u toj četvrti', kazao je De Simone dodavši da bi statuu trebalo premjestiti u posebno izgrađeni podzemni kompleks. Na taj bi način ujedno bila zaštićena od posljedica eventualnih budućih potresa.

Visok 5,17 metara s postoljem, Michelangelov 'David' nastao je u razdoblju između 1501. i 1504. Renesansni majstor izradio ga je u dobi od 26 godina, a do danas se smatra jednim od najznačajnijih djela renesansnog kiparstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi