POTRESNA PRIČA

Izet Bučo evakuiran je iz BiH usred rata. U tijelu još ima dijelove granate. Sinoć je dobio Oscara za rad na filmu '1917'

10.02.2020 u 15:36

Bionic
Reading

Porijeklom iz Goražda (BiH), odakle je uslijed ranjavanja u ratnoj 1994. u Veliku Britaniju evakuiran kao hitan medicinski slučaj, Izet Bučo sinoć je na 92. dodjeli Oscara dobio nagradu za najbolje vizualne efekte, za film '1917', na kojemu je radio sa svojim kolegama

Izet Bučo Bosnu i Hercegovinu napustio je ratne 1994., kada ga je, kao hitan medicinski slučaj, UN evakuirao iz Goražda, piše Radio Sarajevo. Na liječenje je stigao u Veliku Britaniju, s teškim tjelesnim povredama uzrokovanih padom granate, čiji šrapneli su mu i dan danas ostali u tijelu. Doktori nisu vjerovali da će preživjeti, ali nakon brojnih operacija, Bučo se ipak uspio oporaviti.

Nakon toga upisuje multimedijski grafički fakultet i počinje raditi na filmovima. Danas je u Hollywoodu već cijenjeno ime, a iza sebe ima rad na vizualnim efektima brojnih filmova, poput Harrya Pottera, 'Maleficent', 'Thor: Ragnarok', 'Robin Hood', 'Wonder Woman' i 'Ad Astra'.

Najveći uspjeh u karijeri ipak mu se dogodio sinoć kad je na 92. dodjeli Oscara s kolegama dobio nagradu za najbolje vizualne efekte u filmu '1917' Sama Mendesa.

'Sinoć je Izet, dijete Goražda i dijete Bosne i Hercegovine osvojio Oscara za film '1917', u kategoriji vizualnih efekata. Izet je, prije toga, osvojio životnog Oscara. Preživio je, postao svoj heroj, a onda heroj svih nas, heroj svijeta. Naklon do poda i pozdrav do neba za Izeta', napisao je na svom Facebooku bosanskohercegovački novinar Dragan Bursać.