završni komentar

Poštenom i zasluženom pobjedom 'Parazita' Oscari su nas napokon uspjeli iznenaditi

10.02.2020 u 10:31

Bionic
Reading

Očekivali smo još jednu u nizu dosadnih i predvidivih dodjela Oscara, no Američka filmska akademija ipak nas je uspjela iznenaditi - i to ugodno. Pobjeda južnokorejskog filma 'Parazit' Bong Joon Hoa toliko je poštena i zaslužena da bi se moglo zaključiti da je ovo bila jedna od najrelevantnijih dodjela Oscara u posljednjih tko zna koliko godina

Uostalom, 'Parazit' će ući u povijest kao prvi film koji nije na engleskom jeziku, a koji je osvojio nagradu za najbolji film te kao prvi film u 92 godine dugoj povijesti dodjele koji je osvojio nagradu za najbolji film i najbolji strani film. Čini se da se vremena ipak mijenjaju.

Iako je kao najveći favorit dodjele slovio ratni film Sama Mendesa '1917', erupciju oduševljenja izazvalo je to što je korejski film nagrađen ne samo u kategoriji najboljeg filma, nego i za režiju, za najbolji scenarij te u kategoriji najboljeg stranog filma, ali u toj kategoriji ionako je slovio kao favorit. 'Mislim da će prirodno doći dan kada pitanje je li film na stranom jeziku ili nije neće biti važno', rekao je nakon dodjele u backstageu Bong, javlja Hollywood Reporter.

Pobjeda 'Parazita' predstavlja sve ono što Oscarima inače nedostaje, piše Indiewire, od elementa iznenađenja do staklenog stropa koji su skršili. Osim toga, 'Parazit' je prvi film iz Južne Koreje koji je osvojio nagradu za najbolji strani film, to jest prvi je južnokorejski film koji je uopće bio nominiran.

Sve pohvale redatelj Bong Joon Ho zaslužio je i za svoj nastup na svečanosti jer je odao priznanje svim drugim nominiranima, pozvao publiku da oda priznanje glumcima iz filma (koji nisu osvojili nijednu nominaciju), zahvalio korejskoj publici koja ga je uvijek podržavala, naglasio koliki su utjecaj djela njegovih konkurenata imala na njegovo stvaralaštvo i motivirajući publiku da na film gleda kao na univerzalan medij. 'Zanemario je američku navadu umjetničke konkurencije i preokrenuo sve u ono što bi dodjela i trebala biti: svečanost filma', piše Indiewire, zaključivši da Bong živi 'inkluzivnost' u koju se svi u Hollywoodu samo deklarativno kunu.

Nakon dodjele Zlatnih globusa Bong je rekao: 'Čim prijeđete pet centimetara visoku barijeru titlova, upoznat ćete mnoge sjajne filmove.' Čini se da su ga glasači Američke filmske akademije čuli i razumjeli. No ostaje vidjeti je li ovo početak nove, inkluzivnije ere ili samo incident, iznimka koja potvrđuje pravilo.

Bong Joon Ho Izvor: Društvene mreže

Najvećim gubitnikom ovogodišnje dodjele smatra se 'Irac' Martina Scorsesea, a koji je ostao praznih ruku iako je imao 10 nominacija. Nije dobro prošao ni 'Joker' jer je od 11 nominacija dobio dvije nagrade, ali obje u umjetničkim kategorijama, za najboljeg glavnog glumca (očekivano: Joaquin Phoenix) i originalnu glazbu - Hildur Guðnadóttir postala je prva skladateljica koja je dobila Oscara nakon čak 22 godine.

Favorizirani '1917' osvojio je tri Oscara od 10 nominacija, dva u tehničkim kategorijama za sound mix i vizualne efekte te jedan u umjetničkoj kategoriji - za najbolju fotografiju. Taj je Oscar posve zasluženo pripao velikom Rogeru Deakinsu, jednom od najboljih direktora fotografije, koji je u 23 godine bio čak 14 puta nominiran, ali nikada nije osvajao Oscare, sve do prošle godine, kad je nepravda napokon ispravljena i dobio je nagradu za 'Blade Runner 2049'. Ovo mu je drugi Oscar zaredom. Ili te ignoriraju 20 godina ili ti daju nagradu svaki put kad si nominiran - nema sredine. No njegov rad na filmu '1917' sigurno je jedna od najsnažnijih komponenti tog filma i uvelike razlog njegova silnog uspjeha, a iako je riječ o lažnom kadru za koji se mogu čuti prigovori da je taj koncept već viđen prije nekoliko godina u 'Birdmanu' i da filmu '1917' donosi više štete nego koristi (za taj koncept ipak je odgovoran redatelj Sam Mendes), Deakins je demonstrirao svu svoju virtuoznost i potvrdio da su mu, unatoč dobi od 71 godine, kreativnost i sposobnost i dalje na vrhuncu.

  • +11
Dodjela Oscara 2020. Izvor: Profimedia / Autor: FREDERIC J. BROWN / AFP / Profimedia

U ostalim kategorijama nije bilo previše iznenađenja. Iako smo se nadali da bi sjevernomakedonska 'Medena zemlja' u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma mogla dobiti Oscara, nagradu je ipak dobio favorizirani 'American Factory'. Film u režiji Stevena Bognara i Julie Reichert prikazan je premijerno na Sundanceu, distribuira ga Netflix, a riječ je o prvom filmu u kojem je sudjelovala i kompanija Higher Ground Productions, koju vode bivši američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle. Radnja je smještena u Ohio, u kojem je kineski milijunaš na mjestu ugasle tvornice General Motorsa otvorio novu i zaposlio dvije tisuće američkih radnika. Početni optimizam, međutim, splasne kad se sukobe očekivanja američke radničke klase i novih vlasnika.

U kategoriji kratkog dokumentarnog filma Oscara je dobio 'Learning to skateboard in a Warzone (If You’re A Girl)' autorice Carol Dysinger, a koji ćemo uskoro imati priliku vidjeti na festivalu ZagrebDox od 15. do 22. ožujka u Branimir Mingle Mallu. Film je to o mladim Afganistankama koje u ratom razorenom Kabulu uče čitati, pisati i voziti skateboard.