ČEKA SE NATJEČAJ

Izdavači zasad bez novca Ministarstva kulture

25.02.2014 u 14:26

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture još nije raspisalo poziv za potpore izdavanju knjiga i časopisa, potpora književnim manifestacijama i potpora književnim programima u knjižarama, a kao razlog navode čekanje rješenja Europske komisije, jer nakon ulaska Hrvatske u EU, Ministarstvo ne može raspisati natječaj bez dozvole Europske komisije, a ona još nije stigla

Prijašnjih godina Ministarstvo je taj natječaj raspisivalo potkraj godine. Krajem prošle natječaj nije raspisan, a činjenica da to nije učinjeno ni dosad, uzbunila je knjišku branšu i njezino funkcioniranje stavila pod upitnik.

Sukladno Zakonu o državnim potporama, Ministarstvo kulture od 2006. obvezno je za programe financiranja nakladništva dobiti odobrenje nadležnog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja. Na stranicama Ministarstva kulture objavljeno je da je u kolovozu prošle godine Ministarstvo uputilo Zahtjev i pozitivno mišljenje Ministarstva financija Agenciji, u čijoj je nadležnosti prosljeđivanje zahtjeva Europskoj komisiji i daljnja komunikacija s EK-om te dostavljanje dodatnih zahtjeva EK-a Ministarstvu kulture. Kako navode iz Ministarstva, oni su još u siječnju 2013. Agenciji uputili zahtjev za odobrenje financiranja nakladništva za razdoblje 2014. – 2016., a Agencija im je odgovorila da je zahtjev preuranjen i da čekaju ulazak u Europsku uniju.

Na Zahtjev iz kolovoza prošle godine, Europska komisija zatražila još neke odgovore vezane uz Program financiranja nakladništva za razdoblje od 2014. do 2016. što im je Ministarstvo i dostavilo 12. veljače. Kako navode u priopćenju Ministarstva kulture, od Sophie De Vinck, savjetnice u EK-u zadužene za rješavanje zahtjeva Ministarstva kulture doznali su da je takva praksa EK-a uobičajena kod izdavanja prvog odobrenja novoj članici, jer EK želi steći detaljan uvid u programe potpora.

Ukratko, sve potpore za nakladničke programe podliježu obvezi ishođenja odobrenja Europske komisije i bez toga odobrenja natječaji se ne mogu raspisati, a Europska komisija bi 60 dana nakon zaprimljenog odgovora Ministarstva trebala izdati rješenje.