PRIRUČNIK ZA UČENIKE

Izašao Anićev školski rječnik hrvatskoga jezika sa 17 tisuća natuknica

  • Autor: M. P.
  • Zadnja izmjena 04.05.2015 15:23
  • Objavljeno 04.05.2015 u 15:23
Anićev školski rječnik

Anićev školski rječnik

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Znanje

Autori Anićevog školskog rječnika su, uz osnovni autorski korpus Vladimira Anića, trenutno najveći znanstveni stručnjaci na tome području danas u Hrvatskoj, voditelji katedri za hrvatski jezik na dva fakulteta – Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu u Rijeci - prof. dr. sc. Ivo Pranjković i prof. dr. sc. Lada Badurina, priopćili su iz Znanja.

Anićev školski rječnik odobren je od strane Ministarstva kao edukativno sredstvo u nastavi, a namijenjen je ponajprije učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i svima onima koji žele imati sažet jezični priručnik hrvatskoga jezika. Opsegom, formatom i težinom potpuno prilagođen svjetskim standardima za upotrebu i svakodnevno korištenje u nastavi, prvi je rječnik čiji vokabular je sastavljen prema analizi jezika iz školskih udžbenika i aktualnom školskom kurikulumu, toji u priopćenju izdavača.

Rječnik sadrži ukupno 17 000 nosećih natuknica, od kojih okosnicu sačinjava 10 000 osnovnih riječi koje se pojavljuju u školskim udžbenicima (u Rječniku su obilježene zvjezdicom). Po koncepciji je i obradi riječi bliži normativnim rječnicima negoli opisnim rječnicima. To znači da riječi koje obrađuje pripadaju najvećim dijelom standardnom jeziku ili se na takve riječi upućuje. Rječnik sadrži i određen broj riječi koje pripadaju regionalnom ili razgovornom registru jezika, a uvrštene su zbog učestalosti i udomaćenosti u jeziku.

'Za neke od njih govornici hrvatskoga jezika možda misle da pripadaju jezičnome standardu (npr. pegla, frižider), pa je Anićev školski rječnik hrvatskoga jezika pravo mjesto da korisnika poučimo, te s regionalne ili razgovorne riječi uputimo na standardnojezičnu', navode izavači.

Svaka natuknica ima gramatički opis riječi kao i pravopisni standard (uključujući i varijante), definira jedno ili više značenja, daje suvremene primjere upotrebe riječi. Ovom je izdanju Anićeva školskog rječnika dodan jedan novi element – jezični savjeti. To su sažete upute ili upozorenja o pravilnoj upotrebi riječi, gramatici, pravopisu i sl. Savjeti su vidljivo smješteni u posebne okvire uz riječ ili uz riječi na koje se odnose. Na taj način korisnik može dobiti brze i pouzdane odgovore na jednostavne i učestale jezične nedoumice bez dodatnog posezanja za jezičnim savjetnicima ili sličnim priručnicima – ne ide se od pravila prema riječi ili primjeru, već se uz riječ koju korisnik traži nalaze pravila i savjeti kako ju koristiti, na što paziti i kako izbjeći grešku u pisanju ili govoru.

O Vladimiru Aniću

Hrvatski jezikoslovac i leksikograf Vladimir Anić (1930-2000) u Zagrebu je polazio osnovnu i srednju školu i diplomirao na Filozofskom fakultetu. Od 1960. bio je asistent, zatim docent i izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru. Od 1974. izvanredni je, a od 1976. redovni profesor i voditelj Katedre za suvremeni hrvatski književni jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je na gostovanjima u Njemačkoj, Švedskoj i u Sloveniji. Školsku godinu 1966/67. proveo je na Sveučilištu u Bonnu, Njemačka. U stručnim časopisima te u kulturnim rubrikama tjednih i dnevnih listova Vladimir Anić je objavio više od 200 studija, rasprava, stručnih radova i članaka o općim lingvističkim i kroatističkim temama. Objavio je ova djela: Jezik Ante Kovačića, Glosar za lijevu ruku, Pravopisni priručnik hrvatskoga ili srpskoga jezika (s Josipom Silićem), Pravopis hrvatskoga jezika (s Josipom Silićem), Rječnik hrvatskoga jezika, Jezik i sloboda, Rječnik stranih riječi (s Ivom Goldsteinom). Za svoje životno djelo, Rječnik hrvatskoga jezika, Vladimir Anić nagrađen je 2000. godine Nagradom grada Zagreba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!