Teresa Margolles

Istaknuta meksička umjetnica u Zagrebu izlaže 'Zrak'

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 10.01.2018 15:17
  • Objavljeno 10.01.2018 u 15:17
'Zrak'

'Zrak'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kultura promjene

Jedna je od najzanimljivijih meksičkih umjetnica svjetske reputacije Teresa Margolles predstavit će u Francuskom paviljonu u Zagrebu svoje proslavljeno djelo 'Zrak', a premijerno i dvije nove produkcije nastale u suradnji s lokalnom scenom. Izložba se otvara 18. siječnja

Na izložbi 'Sutura' autorica ispunjava Francuski paviljon balončićima u varijaciji instalacije 'Zrak' iz 2003. Iako tim djelom stvara atraktivan i ugodan ambijent koji priziva na dječju zaigranost, mjehurići, napravljeni od vode kojim su se prala tijela žrtava narko-kriminala u Meksiku, upozoravaju na ozbiljnu temu.

U verziji za zagrebačku izložbu neće se koristiti voda iz mrtvačnice, nego će balončići asocirati s platnom koje će se napraviti za izložbu, a također je povezano sa žrtvama ekstremnog nasilja u Meksiku, odnosno s njezinim novim radom koji još nema ime i koji će tijekom idućeg tjedna nastati u suradnji s članovima ovdašnje LGBT zajednice.

Oni će šivanjem spojiti platna koja su upila ostatke brutalnosti nedavnih ubojstava triju transrodnih prostitutki u Ciudad Juarezu, s kojima je Margolles proteklih godina surađivala u svom umjetničkom radu.

'Zrak'

'Zrak'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kultura promjene

'To neće biti samo priča o spajanju, nego i proces žalovanja, sudionici će u rad unijeti sebe, svoje priče i iskustva', rekla je za Hinu kustosica izložbe Karla Pudar.

Dodala je kako je umjetnica i ranije radila s lokalnim zajednicama, vezla je s meksičkim ženama, no zagrebačka izložba neće biti povezana s tradicionalnim ulogama već, napomenula je, gotovo kirurškim šavom koji spaja više platna (odakle i naslov izložbe) kao da želi iscijeliti sve te zločine.

Margolles je prošle jeseni bila na rezidenciji u Zagrebu, kada je u korelaciji s lokalnim specifičnostima napravila svoj drugi novi rad koji će sada predstaviti - 'Štoviše, trava raste'.

Riječ je o fotografskom diptihu i videu iz rujna 2017., kojim je dokumentirala akciju uklanjanja bilja koje je prekrivalo stare tračnice vlaka u dvorištu Studentskog centra, vraćajući u prvobitno stanje rijetko spominjanu, sramotnu epizodu povijesti Studentskog centra iz vremena Drugog svjetskog rata.

'Štoviše, trava raste'

'Štoviše, trava raste'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kultura promjene

'U to je vrijeme Studentski centar bio nacistički sabirni logor, umjetnica svojim činom simbolički otkopava taj podatak o kojemu se rijetko govori', objasnila je Pudar, koja je kustosica izložbe uz Alejandru Labastida i u suradnji s Martom Kiš, kustosicom Francuskog paviljona.

Radovi Terese Margolles, koji jedinstvenim umjetničkim jezikom kroz suptilne geste daju glas nasilno ušutkanim žrtvama, međunarodno su priznati.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kultura promjene

Izlagala je u svim važnijim institucijama i na manifestacijama, Venecijanskog bijenala i Manifeste do Guggenheima i MUAC-a (Meksičkog muzeja suvremene umjetnosti).

'Margolles stvara snažna umjetnička djela koja problematiziraju socijalne i ekonomske norme društva, koje smrt - nasilnu, onu drugih i drugačijih – prihvaća kao normalnost. Njezin izričaj prvenstveno je hrabar, ona propituje, ali i krši društvene i umjetničke konvencije', ističe se u najavi izložbe.

Izložba "Sutura", kojom Kultura promjene Studentskoga centra u novoj godini nastavlja svoj likovni program i autoričino je prvo samostalno izlaganje u ovom dijelu Europe, ostaje otvorena do 24. veljače.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi