HNK ZAGREB

Ispraćena primadona Božena Ruk Fočić

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.04.2010 15:27
  • Objavljeno 26.04.2010 u 14:31
božena ruk fočić

božena ruk fočić

Izvor: Promo fotografije / Autor: hnk.hr

U nazočnosti obitelji, prijatelja i suradnika danas je u foyeru zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) održana komemoracija za primadonu Boženu Ruk Fočić, koja je preminula prošli tjedan u 79. godini.

Božena Ruk Fočić bila je iznimna umjetnica o kojoj će struka i povjesničari kazališta napisati važna poglavlja hrvatske glazbene umjetnosti, rekla je intendantica HNK Ana Lederer.

Njezina karijera vezana je uz najveće inozemne pozornice, ali kontinuirano nastupa i u Operi zagrebačkog HNK, gdje je ostavila neizbrisiv trag, naglasila je.

Branko Mihanović, ravnatelj Opere HNK, je napomenuo kako je ona imala sve vokalne predispozicije da nosi glavni teret repertoara zagrebačke Opere, izvodeći neke od najznačajnijih uloga u povijesti tog kazališta, od Aide i Tosce do Cio-Cio San i Desdemone.

Podsjetivši na njezinu važnu ulogu u vrijeme Domovinskog rata, za što je dobila, među ostalim, odlikovanje Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića i Spomenicu Domovinskog rata, Mihanović je rekao kako je i nakon mirovine sa zanimanjem pratila sve što se događa u kazalištu, posjećivala predstave i bila konstruktivna kritičarka.

Odlaskom primadone Ruk Fočić odlazi dio sjajne generacije kazališta, naglasila je muzikologinja Jagoda Martinčević, izrazivši uvjerenje da će njezin cjelokupni opus ostati trajno zabilježen u analima zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta.

O toj značajnoj hrvatskoj sopranistici govorili su još njezini kolege operni pjevač Tomislav Neralić, koji se prisjetio svoje suradnje s njom, te Krunoslav Cigoj, koji joj je zahvalio što je naraštajima koji su došli nakon nje ostavila veliko nadahnuće za rad.

Posljednji ispraćaj Božene Ruk Fočić (Zagreb, 1931.-2010.) održat će se danas na mirogojskom Krematoriju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi