RIJEKA I ZAGREB

Irvine Welsh i Hanif Kureishi gosti 19. FEKP-a koji se održava u suradnji s prestižnim britanskim Hay Festivalom

24.09.2020 u 15:52

Bionic
Reading

Ovogodišnji Festival europske kratke priče (FEKP) odvijat će se u suradnji s prestižnim britanskim Hay Festivalom, a od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu predstavit će neke od najvećih svjetskih književnika koji se u svojim djelima bave pričama 'drugih' i temama različitosti.

Od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu na 19. FEKP-u, po riječima kreativnog direktora Romana Simića, odvijat će se bogat program panel-rasprava, čitanja, filmskih projekcija i izvedbi, dijelom online, dijelom uživo, a raspravljat će se o temama u rasponu od migracije i širenja nacionalizma do europskog odgovora na pandemiju covida-19 i toga što znači biti 'Europljanin'.

'19 godina nije mala stvar. Ova godina donijela nam je svima puno iznenađenja i promijenila puno toga u našim životima', rekao je Simić na konferenciji za novinare u književnom klubu Booksi. Tako se, umjesto u lipnju, festival ove godine odvija početkom listopada, no ključno je da su važni projekti pokrenuti s domaćim i inozemnim partnerima opstali, dodao je.

Iako ove godine festival nema zemlju partnera, isprofiliralo se da je u središtu njegova interesa Velika Britanija, napomenuo je Simić, 'ne samo zbog sjajnih autora – od kojih će se neki prvi puta predstaviti hrvatskoj čitateljskoj publici, kao što su Irvine Welsh i Hanif Kureishi – već i zbog suradnje s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala, britanskim Hay Festivalom'.

Suradnja je dio projekta 'Europa 28 – Žene o budućnosti Europe' koji je dio programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, a nudi vizije budućnosti 28 europskih autorica - spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica, po jedne iz svake zemlje Europske unije i jedne iz Ujedinjenog Kraljevstva, okupljenih tekstovima objavljenim u istoimenoj antologiji.

Antologiju je na hrvatskom objavio nakladnik Fraktura u prijevodu Luize Bouharoue, Marte Huber, Blaža Martića i Marine Veverec. Od 28 sudionica projekta, u Rijeci i Zagrebu nastupit će ih sedam.

Žene o budućnosti Europe

O projektu 'Europa 28' govorila je, u obraćanju putem zooma iz Londona, međunarodna programska direktorica Hay Festivala Cristina Fuentes. Istaknula je kako je riječ o novome projektu te neprofitne organizacije koja već 30 godina povezuje čitatelje i pisce kako bi razmjenjivali iskustva i ideje na festivalima diljem svijeta. Ove godine, festivalski program zahvaća i Rijeku EPK 2020.

'Za projekt smo odabrali 28 žena, spisateljica, umjetnica, znanstvenica, aktivistkinja, a rezultat je fascinantno iskustvo koje otkriva da smo skloni problemima prilaziti iz istoga kuta', rekla je Fuentes. Autorice se u tekstovima ne susprežu od izazova i suočavanja s fragilnostima kontinenta, nudeći inspirativna, iskrena i iznad svega, duboko ljudska promišljanja, što nam je u ovom polariziranome svijetu u kojemu živimo itekako potrebno, a njihove nas ideje potiču da Europu promatramo iz svježe perspektive i propitujemo vlastita uvjerenja i namjere, dodala je.

Od 6. do 9. listopada, Hay Festival će svojim programom kroz 18 događanja proširiti program 19. FEKP-a. Dio će se programa odvijati uživo, neki će biti hibridni, gdje će se dio događanja odvijati online, dok se dio programa odnosi na niz digitalnih događanja, susreta i rasprava o ključnim temama današnjice – migracijama, populizmu, aktivizmu, feminizmu itd. U sklopu programa FEKP/Hay, u Rijeci će biti upriličena i promocija antologije 'Europa 28 – Žene o budućnosti Europe', u kojoj će među ostalima sudjelovati književnica i aktivistkinja Asja Bakić, domaća predstavnica u knjizi.

Simić je najavio bogat program 19. FEKP-a, koji između ostaloga, dovodi - doduše, u online izdanju - neke od najvećih predstavnika suvremene svjetske književnosti, Irvinea Welsha, autora romana 'Trainspotting', i Hanifa Kureishija, koji se proslavio romanom 'Buda iz predgrađa'. Pisac i njihov predvoditelj na hrvatski Borivoj Radaković rekao je kako je riječ o dvojici velikana svjetske književnosti koji su, svaki u svoje vrijeme, dali veliki pečat suvremenoj britanskoj književnosti te imali snažan utjecaj i šire.

Online razgovor Hemona i Mehmedinovića

Festival će u nedjelju, 4. listopada, u riječkom Exportdrvu otvoriti hibridni susret online i uživo Aleksandra Hemona i Semezdina Mehmedinovića, 'dvojice sjajnih autora koji dijele isto iskustvo Sarajeva i Amerike', a koji se svake nedjelje u isto vrijeme sastaju putem Skypea i razgovaraju. 'Ove godine FEKP će se uključiti u taj njihov razgovor', rekao je Simić.

Ovogodišnji FEKP obilježit će pitanja koja postavlja svijet pogođen pandemijom, a pod temom 'Luka različitosti' okupit će pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima. U programu će sudjelovati i Yann Martel, 'veliki pisac, dobitnik Bookerove nagrade, autor romana 'Pijev život', koji također dolazi prvi puta', a Simić je izdvojio i britansku autoricu ukrajinskog podrijetla Marinu Lewycku, rođenu u izbjegličkom kampu, Guatemalca židovskoga porijekla Eduarda Halfona, 'Palestinca koji živi na Islandu' Mazena Marroufa, te cijeli niz cijenjenih autora i autorica.

Od domaćih autora tu su Maša Kolanović, Louiza Bouharoua, Neven Ušumović, Vid Barić, Milan Majerović-Stilinović, Ante Zlatko Stolica, Ivana Pintarić, Senko Karuza i drugi.

'Ove godine smo imali svoje teme, a neke su nam teme došle, pale su nam u naručje iako ih nismo zvali. Jako puno razgovora ticat će se ovoga u čemu sad živimo, i vjerujem da smo složili super sjajan program', poručio je Simić.