'BIO JE NOMAD NAD NOMADIMA'

Na Vrisku predstavljena Sabrana djela nedavno preminulog književnika Bekima Sejranovića

19.09.2020 u 23:09

Bionic
Reading

Sabrana djela nedavno preminulog književnika Bekima Sejranovića predstavljena su posljednje večeri Vriska - 13. riječkog sajma knjiga i festivala autora, koji je ove godine bio posvećen upravo Sejranoviću

Sabrana djela Bekima Sejranović sadrže romane 'Nigdje, niotkuda', 'Ljepši kraj', 'Tvoj sin Huckleberry Finn', 'Sandale' i 'Dnevnik jednog nomada', njegovih šest ranih priča i dvije posljednje priče.

Dosad neobjavljena priča 'Sto trideset sati bez sna' i posljednji tekst koji je napisao uvrštena je kao epilog Dnevnika jednog nomada.

Nakon predstavljanja sabranih djela, prikazan je film u kojemu Sejranović mjesec dana prije smrti čita svoju posljednju priču 'Miss Misery na otoku Susku.'

Bekim Sejranović rođen je 1972. u Brčkom gdje je završio sedam razreda, a osmi razred osnovne škole je završio u Bosanskoj Gradiški. Od 1985. pohađa srednju Pomorsku školu u Bakru. Jednu godinu studira na riječkom Pomorskom fakultetu, ali odustaje te na riječkom Filozofskom fakultetu počinje studirati književnost. U Oslo seli 1993., gdje je na Povijesno-filozofskom fakultetu 1999. magistrirao južnoslavenske književnosti. Na tom je fakultetu od 2001. do 2006. zaposlen kao lektor i predaje južnoslavenske književnosti, jezike i prevođenje. Nakon toga radi uglavnom kao sudski tumač ili predaje norveški za strance. Od 2011. živi u Ljubljani, u Zagrebu, zatim ponovo u Oslu. Umro je 21. svibnja 2020. godine u Banjoj Luci.

Knjige su mu prevedene na norveški, engleski, francuski, talijanski, slovenski, makedonski, češki, poljski i bugarski jezik.

O Sejranoviću i njegovim djelima govorili su glavni urednik izdavačke kuće VBZ, organizatora festivala, Drago Glamuzina, književnici Nikola Petković i Zoran Ferić.

Glamuzina je o Sejranoviću govorio, kao, kako je rekao, njegov izdavač, urednik i prijatelj, kazavši da je brzo nakon autorove smrti odlučeno o izdavanju njegovih sabranih djela.

Petković smatra da je Sejranovića teško svrstati u neki kontekst, da je uvijek bio negdje drugdje, dok je Ferić ocijenio da je 'u vremenu koje nikada nije bilo tako nomadsko, kao što je danas, Bekim bio nomad nad nomadima.'

Trinaesti riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak održan je od 13. do 19. rujna u Rijeci, a najveći dio programa u zgradi Exportdrva.

U programu ovogodišnjeg Vriska bilo je tridesetak događanja, a VBZ-ova nagrade za najbolji neobjavljeni roman za 2020. dodijeljena je je zagrebačkom underground pjesniku, prozaiku, kantautoru, grafičaru i strip-crtaču Žarku Jovanovskom za roman 'Pizzeria Europa.'

Na festivalu su bili i svoja djela predstavili brojni književnici iz Hrvatske i regije, a neki od pisaca, koji nisu mogli doći na festival, sudjelovali su putem videorazgovora.