IRSKI PISAC U ZAGREBU

Donal Ryan o Irskoj u šoku zbog recesije koja uništava živote njenih stanovnika

17.10.2019 u 12:17

Bionic
Reading

U sklopu književnog festivala Europea, irski pisac Donal Ryan predstavio je u srijedu navečer u Booksi romane 'Metalno srce' i 'S prosincem', u kojima se bavi ruralnom Irskom i ekonomskom situacijom koja određuje sudbine njegovih protagonista.

Novu sezonu književnog festivala u Booksi otvorio je nagrađivani irski književnik, čiji je debitantski roman 'Metalno srce' osvojio nekoliko prestižnih nagrada, među kojima je Nagrada EU za književnost.

Riječ je o romanu koji oslikava ruralni irski gradić u šoku zbog recesije koja uništava živote njegovih stanovnika, a radnja je ispričana iz perspektive 21 protagonista.

Koristeći se njihovim glaso­vima, autor je sklopio razlomljenu sliku zajednice u šoku zbog ekonomske krize koja uništava živote stanovnika ruralnog irskog gradića. Lokalna građevinska tvrtka, koja je donedavno bila pokretač prosperiteta, propala je zbog recesije, a njezin ko­rumpirani direktor pobjegao je i ostavio na cjedilu svoje financijski uništene radnike.

Na predstavljanju u Booksi Ryan je rekao kako je roman 'Metalno srce' napisao u 'nekoj vrsti panike' s jasnom idejom jedino o liku Bobbyja, koji je koristio kao uporište za monologe drugih likova.

Istaknuo je jednostavnost strukture toga romana s 21 protagonistom, koji svaki svojom ispovijedi dodaje nešto svoje temeljnoj Bobbyjevoj priči.

Dodao je kako se tema recesije kroz roman provlači kao uzrok nevjerice i novih životnih izbora likova.

Ryanov prvijenac povezan je s njegovim drugim romanom 'S prosincem' u kojem se radnja zbiva se u u istom gradiću u ruralnoj Irskoj. Ta se dva romana zapravo mogu promatrati kao cjelina jer prate zbivanja u istoj zajednici u razmaku od jednog desetljeća, usredotočujući se na učinak ekonomske situacije na njihove protagoniste.

Glavni protagonist, usporen i nespretan, očajnički se pokušava uhvatiti za nešto poznato nakon što ostane bez roditelja koji su ga čitav život štitili od okrutnosti života. Ryan je istaknuo kako ova priča govori o uzaludnom pokušaju prostodušnog čovjeka da izađe na kraj sa svijetom gramzivosti i nasilja kojemu je izložen.

Romane na hrvatskom jeziku objavila je nakladna kuća Ljevak iz Zagreba.

Donal Ryan rođen je 1976. godine u irskom gradiću Nenagh. Po struci je pravnik. Nakon uspjeha debitantskog romana 'Metalno srce' (2012.), koji je na Festivalu knjiga u Dublinu proglašen irskom knjigom desetljeća, posvetio se pisanju.