RAVNOPRAVNO NAGRAĐENE

Margaret Atwood i Bernardine Evaristo dobitnice nagrade Booker

15.10.2019 u 09:45

Bionic
Reading

Prvi put nakon 30 godina nagradu Booker ravnopravno dijele dvije književnice - Margaret Atwood i Bernardine Evaristo.

Kanadska spisateljica Margaret Atwood i britanska autorica Bernardine Evaristo nagrađene su književnom nagradom Booker za 2019. godinu, što je prvi put nakon 30 godina da nagradu ravnopravno dijeli dvoje autora, odnosno autorica.

Slavna književnica Margaret Atwood nagrađena je za distopijski roman 'Testimonials' (Svjedočanstva), nastavak hita 'Sluškinjina priča', po kojemu je snimljena i popularna televizijska serija, koja je književnicu vratila u fokus široke javnosti. Bernardine Evaristo Bookera je osvojila za zbirku priča 'Girl, Woman, Other', koja se bavi isprepletenim sudbinama dvanaest žena.

Radnja romana 'Testimonials' odvija se 15 godina nakon završetka 'Sluškinjine priče', romana koji je objavljen još 1985. i prodan u osam milijuna primjeraka samo na engleskom jeziku. Inače, Atwood je već jednom osvojila nagradu Booker 2000. za roman 'The Blind Assassin' ('Slijepi ubojica'), čime je postala četvrta osoba koja je dvaput osovojila to ugledno priznanje.

'Bilo bi prilično neugodno da je osoba mojih godina i položaja pobijedila u svemu i tako omela osobu u ranijoj fazi karijere da prođe kroz ta vrata. Zaista bi mi bilo neugodno, vjerujte mi', kazala je Atwood na ceremoniji dodjele nagrade.

Bernardine Evaristo, prva crnkinja nagrađena Bookerom otkako je nagrada 1969. pokrenuta, kazala je da je presretna zbog priznanja.

'Da, dijelim nagradu s nevjerojatnom književnicom, ali ne razmišljam o tome da dijelim. Razmišljam o činjenici da sam ovdje i to je nevjerojatna stvar, s obzirom na to što je nagrada značila za mene i moj književni život i zbog činjenice da mi se desetljećima doimala tako nedostižnom', kazala je Evaristo.

U uži izbor nominiranih za Booker Award za najbolji roman godine uvršteno je šest autora čiji su radovi objavljeni u Velikoj Britaniji na engleskom jeziku. Uz dvije nagrađene književnice, bili su to Salman Rushdie, Chigozie Obioma, Lucy Ellmann i Elif Shafak.

Komisija ovogodišnje nagrade Booker, jedne od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu, namjerno je prekršila pravila koja su im bila zadana, a to je da može biti samo jedan dobitnik. Nakon više od 30 godina odlučili su dodjeliti nagradu ravnopravno dvjema književnicama.

Zasjedanje je trajalo više od pet sati i, kako je objasnio predsjednik komisije za dodjelu nagrade Peter Florence, nisu se uspjeli dogovoriti oko toga tko bi bio jedini dobitnik među šest knjževnika i književnica koji su ušli u uži izbor. 'Pokušali smo s glasanjem, ali to nije uspjelo. Eto metafore našeg vremena', kazao je.

Nagrada Booker samo je dvaput prije bila razdijeljena na dvoje dobitnika 1974., kad su je osvojili Nadine Gordimer i Stanley Middleton, te 1992. kad je pripala Michaelu Ondaatjeu i Barryju Unsworthu, no nakon toga pravila su se promijenila i prema njima nagrada se ne može podijeliti ili nedodijeliti.