T-HTnagrada@msu.hr

I ove godine najbolji radovi hrvatskih umjetnika u MSU

20.02.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Izložba T-HTnagrada@msu.hr otvara se u petak, 24. veljače u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Već petu godinu za redom Muzej suvremene umjetnosti i T-Hrvatski Telekom surađuju na natječaju na kojem će dodijeliti nagrade za radove s područja suvremene vizualne umjetnosti

Na peti natječaj stiglo je 249 radova umjetnika svih naraštaja i izričaja. Velik odaziv nagoviješta da će i izložba koju čini 40 odabranih radova predstaviti reprezentativan i kvalitetan uvid u recentnu produkciju vizualnih umjetnosti u Hrvatskoj.

Pristigle radove ocijenilo je i odabralo sedmeročlano međunarodno Stručno povjerenstvo koje ove godine čine predsjednica Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; zamjenica Radmila Iva Janković, kustosica MSU-a; članovi Evelina Turković, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka; Darko Fritz, teoretičar, kustos i umjetnik; Zlatko Kopljar, multimedijalni umjetnik; Dunja Blažević, kritičarka, kustosica i producentica te Bart de Baere, ravnatelj Muzeja suvremene umjetnosti Antwerpen.

Žiri će tijekom trajanja izložbe odlučiti o trima otkupnim nagradama, a o četvrtoj nagradi odlučuje publika koja glasuje za radove predstavljene na izložbi. Prva nagrada iznosi 75.000 kuna, druga 70.000 i treća nagrada 65.000 kuna, dok nagrada publike pobjedniku donosi 15.000 kuna. Svi otkupljeni radovi postat će dijelom buduće zbirke MSU/T-HT.

I ove je godine, kao i prilikom prethodna četiri natječaja, pozvano je petero umjetnika. To su ovoga puta: Kristina Lenard, Sandro Đukić, Damir Očko, Silvio Vujičić i Zlatan Vehabović, koji će izložiti radove nastale specijalno za izložbu ili pak po prvi puta publici predstaviti svoja nova djela.

Do otvorenja izložbe na tportalu.hr donosimo intervjue s petero pozvanih umjetnika. Pročitajte intervju sa Zlatanom Vehabovićem, a tokom tjedna na tportalu očekujte i razgovore s ostalim umjetnicima

Ulaz na izložbu T-HTnagrada@msu.hr je besplatan, a bit će otvorena do 25. ožujka.