PREDSTAVLJANJE NAJESEN

Hrvoje Turković objavio knjigu o filmskoj glazbi

09.06.2020 u 15:55

Bionic
Reading

Knjiga Hrvoja Turkovića 'Rasprava o popratnoj filmskoj glazbi' objavljena je u Filmološkoj biblioteci Akademije dramske umjetnosti, u suizdavaštvu s Hrvatskom sveučilišnom nakladom

Kroz analitičku polemiku s različitim varijantama 'kompenzacijske teorije uporabe filmske glazbe' u knjizi se objašnjavaju temeljni tipovi filmske glazbe, različiti oblici popratne filmske glazbe, a daje se i sustavna teorija funkcije popratne glazbe.

Po riječima recenzenta Krunoslava Lučića, Turkovićevo djelo daje ključan znanstveni doprinos proučavanju filmske glazbe (popratne, ali i prizorne) kao dijela filmskoga zvuka.

'Iako u hrvatskoj i svjetskoj filmološkoj literaturi postoje značajni tekstovi koji se posvećuju istraživanju upravo ovih problema, Turković na inovativan, detaljan i sustavan način nadograđuje postojeće teorijske modele razumijevanja ključnih problema filmskoga zvuka i popratne filmske glazbe', ustvrdio je.

Lučić je ocijenio da izvrsnosti i metodičnosti knjige svakako doprinose i vrlo opsežne, relevantne bilješke koje pomno objašnjavaju teorijske koncepte koji rukovode razumijevanjem popratne glazbe u filmu te funkcioniraju kao svojevrsni pojmovnik, orijentacijsko pomagalo pri praćenju glavnoga teksta.

Hrvoje Turković diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1972., magistrirao filmske studije na New York Universityju 1976., doktorirao filmsko-teorijskom tezom u Zagrebu 1991. Od 1977. do 2009. bio je profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a od 1998. predsjednik je Hrvatskoga filmskog saveza.

Uz više od 700 tekstova u raznim publikacijama, objavio je petnaestak filmoloških knjiga, a priredio je i knjigu o 50 godina studija montaže. Dobitnik je nagrada Vladimir Nazor i Vladimir Vuković za životno djelo.

Službeno predstavljanje njegove nove knjige održat će se najesen u prostorima Akademije dramske umjetnosti.