TKO JE OBILJEŽIO GODINU?

Najbolji u domaćem filmu, književnosti, kazalištu, glazbi, arhitekturi i likovnoj umjetnosti: Objavljeni dobitnici Nagrade 'Vladimir Nazor' za 2019.

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 10.06.2020 08:06
  • Objavljeno 09.06.2020 u 15:30
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministarstvo kulture objavilo je dobitnike Nagrade 'Vladimir Nazor' za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2019. u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti.

U kategoriji arhitekture i urbanizma nagradu za životno djelo dobio je Ivan Čižmek, najpoznatiji po projektiranju zagrebačkih stambenih naselja u Dugavama i Sloboštini, kao i po turističkom naselju Petrčane kraj Zadra, a godišnju nagradu Studio 3LHD, za projekt Urania, preuređenje starog kina Partizan/Urania u Zagrebu.

  • +12
  • +9

3LHD - 'Urania'

Izvor: 3LHD & Urania / Autor: Jure Živković

Glumica Vera Zima, veteranka i u kazalištu i na televiziji, dobila je nagradu za životno djelo u filmskoj umjetnosti, a Dana Budisavljević godišnju nagradu za režiju filma 'Dnevnik Diane Budisavljević', o ženi koja je u Drugom svjetskom ratu od smrti spasila više od 10.000 srpske djece.

  • +6
  • +3

'Dnevnik Diane Budisavljević'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hulahop

Za glazbu je nagradu za životno djelo osvojio violončelist i glazbeni pedagog Valter Dešpalj, dok je godišnja nagrada otišla Ivanu Repušiću za koncert 'Fuoco di gioia' s Orkestrom Münchenskog radija i Zborom Bavarskog radija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u ciklusu Lisinski subotom, izvedenom 2. veljače 2019.

Kazališna, filmska i televizijska glumica Helena Buljan dobitnica je nagrade za životno djelo u kazališnoj umjetnosti, a Jadranka Đokić godišnje nagrade za ulogu Nastasje Filipovne u predstavi 'Idiot' F. M. Dostojevskog i Maše u predstavi 'Tri sestre' B. Jelčića u HNK-u u Zagrebu.

Jadranka Đokić u Jelčićevoj predstavi 'Tri sestre'

Jadranka Đokić u Jelčićevoj predstavi 'Tri sestre'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mara Bratoš

U kategoriji književnosti nagradu za životno djelo dobila je pjesnikinja Andriana Škunca, a godišnju Maša Kolanović, za zbirku priča 'Poštovani kukci i druge jezive priče', koja je nedavno za tu knjigu osvojila i Nagradu Europske unije za književnost.

U likovnoj i primijenjenoj umjetnosti nagradu za životno djelo dobio je istaknuti grafički dizajner Mihajlo Arsovski, a godišnju nagradu osvojila je Mirjana Vodopija, za samostalnu izložbu 'Lutajući krajolik' u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Za nju ju je nagradilo i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.

Odluke o dobitnicima donio je Odbor Nagrade 'Vladimir Nazor' pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 8. lipnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!