službeno je

Hrvoje Hribar predložen za novog ravnatelja KIC-a, obećava obnovu Kina Europe do proljeća iduće godine

28.04.2022 u 13:24

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba raspravljat će u četvrtak o prijedlogu Upravnoga vijeća Kulturnog informativnog centra (KIC) da se filmskog redatelja i bivšega ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara imenuje za ravnatelja te ustanove

Odbor za izbor i imenovanja Gradske skupštine prijedlog Upravnoga vijeća KIC-a podržao je jednoglasno te predložio Skupštini da ga prihvati i donese rješenje po hitnom postupku.

Na natječaj za ravnatelja stiglo je devet važećih prijava - Hrvoja Hribara, Branka Kostelnika, Aleksandre Orlić, Ivora Zidarića, Andreje Grgić, Ane Mušćet, Josipa Jurčića, Davida Luščića i Ksenije Kušec.

Upravno vijeće je nakon razgovora s njima jednoglasno predložilo Hribara, ustvrdivši da je kroz program i intervju pokazao zavidnu razinu upućenosti u programe i izazove pred kojima se nalazi KIC, kao i jasnu viziju razvoja institucije u naredne četiri godine.

Hrvoje Hribar: Valja podići učinkovitost realizacije i požuriti s obnovom Kina Europe

U svom je programu taj filmski redatelj i producent s dugogodišnjim iskustvom u upravljanju javnom institucijom ocijenio kako je Centar "mjesto na kojem bi se imao obnoviti dijalog, oživjeti zamrla kulturna debata i osigurati njezina učinkovita diseminacija u zajednici".

Među ostalim, smatra da bi se radi učinkovitog procesa donošenja odluka trebalo osnovati novo tijelo, tzv. Programski odbor, koji bi usvajao godišnji program i raspravno pratio njegovu realizaciju.

Kao "apsolutnom prioritetu i neposredno urgentnoj temi" poseban dio programa posvetio je i dalje zatvorenom, "onemogućenom" Kinu Europa kojime, nakon što je godinama to radila umjetnička organizacija Zagreb Film Festival, sada upravlja KIC.

"Obnova Kina Europa najobuhvatnija je društvena zadaća za koju Centar javno odgovara: valja podići učinkovitost realizacije i požuriti", zaključio je Hribar, navevši među svojim četverogodišnjim ciljevima i onaj o obnovi i vraćanju tog kina u punu funkciju do proljeća iduće godine.

Bude li imenovan 11. svibnja na četiri godine, na toj će dužnosti zamijeniti Petra Bujasa kojemu mandat istječe dan prije.

U okviru KIC-a, osnovanog 1965. godine, održavaju se različita kulturno-umjetnička događanja, od izložbi u Galeriji Forum i Galeriji na katu do filmskih projekcija, a u njihovoj se kino dvorani smjestilo i Restartovo Dokukino specijalizirano za dokumentarne filmove.