neslužbeno

Hrvoje Hribar mogao bi postati novi ravnatelj KIC-a, jedan od velikih izazova bit će mu i Kino Europa

22.04.2022 u 14:20

Bionic
Reading

Hribar je, podsjetimo, nekadašnji ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, a na tu je poziciju dao ostavku 2017. godine, i to pod optužbama za navodni kriminal, koje su kasnije odbačene. Na poziciji ravnatelja KIC-a trebao bi zamijeniti Petra Bujasa

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, redatelj Hrvoje Hribar mogao bi postati novi ravnatelj Kulturno informativnog centra. Odabir Hribara izglasalo je KIC-ovo upravno vijeće, a sada se čeka sastanak Gradske skupština Grada Zagreba, zakazan za 28. travnja, na kojem bi se potencijalno moglo potvrditi njegovo imenovanje. Ako to bude tako, Hribar će na ovoj poziciji zamijeniti trenutnog ravnatelja Petra Bujasa.

Zaposleni i suradnici KIC-a nisu htjeli Jutarnjem komentirati izbor potencijalnog novog ravnatelja - to im je, rekli su novinarki Jutarnjeg, od strane Grada i zabranjeno dok odluka ne bude službena.

Hribar je, podsjetimo, nekadašnji ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, a na tu je poziciju dao ostavku 2017. godine, i to pod optužbama za navodni kriminal, koje su kasnije odbačene.

U međuvremenu se bavio konzultantskim uslugama za filmske projekte i u stranim filmskim fondovima, bio je član Upravnog odbora Europske federacije redatelja te mjesečno lobirao po Europskom parlamentu i Komisiji s predstavnicima europskih scenarista i autorskopravnih organizacija. Uz to nosi titulu francuskog Viteza reda umjetnosti i književnosti i povremeno snima reklame.

KIC je javna ustanova u kulturi osnovana 1965. godine od strane Skupštine grada Zagreba pod nazivom Centar za kulturu i informacije Zagreb, a pod današnjim nazivom djeluje od 1984. Djelatnosti KIC-a su organizacija tribina, postavljanje i osmišljavanje raznih projekata vizualnih umjetnosti, kinoprikazivačka djelatnost i pripadajuće aktivnosti, izdavaštvo te produkcija raznolikih kulturno-umjetničkih događanja.

KIC je instituacija koja, među ostalim, upravlja i galerijom Forum, a posljednjih nekoliko godina u njezinu je nadležnost stavljeno i kino Europa, koje je još uvijek zatvoreno za javnost i u svojevrsnom je statusu quo, pa je lako zaključiti da će upravo to biti jedan od većih izazova koji će dočekati novoga ravnatelja.

Natječaj za novog ravnatelja KIC-a raspisan je u ožujku ove godine, a u njemu stoji da će ime novog ravnatelja službeno biti objavljeno do 22. svibnja.