ONLINE IZDANJE

Hrvatski filmovi u fokusu ljubljanske Animateke

27.11.2020 u 12:59

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem, online izdanju međunarodnog filmskog festivala Animateka, koji će se održati od 30. studenog do 9. prosinca, hrvatska animirana produkcija predstavit će se nizom filmova i projekata te na panelima, u okviru programa 'Hrvatska u posjetu'

Program će dijelom biti prikazan online, a dijelom u dvorani Slovenske kinoteke, kada to ponovno bude moguće, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra, s kojim se u suradnji organizira.

Filmovi će se prikazati u natjecateljskim i nenatjecateljskim sekcijama 17. izdanja ljubljanskog festivala, dok će se u industrijskom dijelu programa, AnimatekaPRO, predstaviti i jedan hrvatski projekt.

Program Povijesni pregled donosi putovanje kroz zadnjih 70 godina hrvatskog animiranog filma, filmove "Don Kihot" Vladimira Kristla (Zagreb film), "Surogat" Dušana Vukotića (Zagreb film), "Plasticat" Simona Bogojevića Naratha (Kenges), "Ona koja mjeri" Veljka Popovića (Kenges), "Miramare" Michaele Müller (Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb), "Glad" Petre Zlonoge (Bonobostudio) i "Udahnut" život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Bonobostudio).

U sklopu programa Profesor Baltazar prikazat će se pet epizoda prve sezone animirane serije Zlatka Grgića čiji glavni junak, simpatični znanstvenik, rješava probleme svojih sugrađana uz pomoć mašte i pozitivne energije.

Hrvatski filmovi natječu se za nagrade

U glavnim natjecateljskim programima prikazat će se četiri hrvatska animirana filma te jedna manjinska koprodukcija, "Arka" Natka Stipaničeva (Kreativni sindikat), "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke (Adriatic Animation), "Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali" Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića (Kinematograf), "Događaji za zaboraviti" Marka Tadića (Kreativni sindikat) i "Prirodni odabir" Alete Rajič (Studio Neum, Zagreb Film).

U sklopu natjecateljskog programa Mladi talenti Europe IV prikazat će se "Kula" Sunčane Brkulj (Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb).

Program Istočnoeuropska i srednjoeuropska panorama prikazuje četiri naslova nastala u produkciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu: "Makija" Mirte Brkulj, "Nespretni pokušaji" Leona Aksina, "T.i.c." Larise Smitran i "Zdravotvorci" Sare Jurić.

Film Vatroslava Mimice "Inspektor se vratio kući" iz 1959. godine, nastao u produkciji Zagreb Filma, uvršten je u program u sklopu kojeg se prikazuju kratki animirani filmovi po izboru ovogodišnjeg međunarodnog žirija.

Član glavnog žirija je i redatelj Dalibor Barić čiji se dugometražni animirani film "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" također prikazuje kao dio festivalske selekcije dugih filmova.

"Demonstracija briljantnosti u 4 čina" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova odabrana je za program CEE Animation Talents, namijenjen promociji i alternativnoj distribuciji djela najtalentiranijih mladih filmaša animiranih filmova iz srednje i istočne Europe.

Domaći animatori i u industrijskom dijelu festivala

Niz domaćih filmskih profesionalaca, u sklopu fokusa 'Hrvatska u posjetu', sudjeluje i na industrijskom dijelu festivala - AnimatekaPRO.

Među ostalim, gosti okruglog stola o stanju hrvatske animacije u praksi bit će producenti Vanja Andrijević (Bonobostudio), Draško Ivezić (Adriatic Animation), Andrijana Vidaček (Zagreb Film) i umjetnička savjetnica HAVC-a Miljenka Čogelja.

Uvodnu riječ održat će ravnatelj HAVC-a Chris Marcich, a panel moderira Igor Prassel.

U sklopu dana posvećenog projektima proširene i hibridne animacije na rasporedu je i studija slučaja hibridnog kratkog filma "Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio", koji će predstaviti autori Igor Bezinović i Ivana Pipal.

Tijekom dana posvećenog VR animaciji, Manu Weiss razgovarat će i s Milivojem i Veljkom Popovićem, redateljima i producentima animiranih filmova iz splitskog studija Lemonade3d.

Na platformi AnimatekaPRO Pitch, koja se u sklopu festivala održava 1. prosinca, predstavit će se šest projekata iz zemalja bivše Jugoslavije od kojih je jedan iz Hrvatske - "Leptir" Sunčane Brkulj te producentica Laure Martinović i Hane Tintor (Adriatic Animation), čijs je radnja temeljena na sićušnoj vrtnoj civilizaciji koja preživi krizu i iz nje puno nauči.

Članovi žirija (Anna Vašová, Luce Grosjean i Maja Zupanc) ocjenjivat će projekte i davati povratne informacije autorima kao smjernicu za daljnji razvoj. Dva člana tima pobjedničkog projekta osvajaju pozivnicu za CEE Animation Forum 2021.

Animateka od 2004. pomiče najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, kao nastavak mjesečnog programa animiranih filmova Slovenske kinoteke.