TAORMINA FILM FESTIVAL

Hrvatski filmovi 'Mater' i 'Dnevnik Diane Budisavljević' na sicilijanskom festivalu

10.07.2020 u 12:01

Bionic
Reading

Igrani 'Mater' Jure Pavlovića te igrano-dokumentarni 'Dnevnik Diane Budisavljević' Dane Budisavljević prikazuju se u natjecateljskim programima 66. sicilijanskog Taormina Film Festivala, koji se održava od 11. do 19. srpnja

Dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Jure Pavlovića 'Mater' prati ženu koja se vraća u rodno selo iz Njemačke kako bi oboljelu staru majku premjestila u starački dom. Uloge u filmu imaju Daria Lorenci-Flatz, Neva Rošić, Vera Zima, Anka Vučković, Marijo Jurković i mnogi drugi. Za kameru je bila zadužena Jana Plećaš, koja je radila i scenografiju.

Svjetsku premijeru film je imao krajem prošle godine na 'Black Nights' filmskom festivalu u Tallinnu, a hrvatsku početkom srpnja ove godine na Festivalu mediteranskog filma Split.

'Dnevnik Diane Budisavljević' prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma. Film je premijeru imao na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu i dosad je osvojio više od 15 nagrada. Autorica Dana Budisavljević nedavno je primila godišnju Nagradu 'Vladimir Nazor' u području filmske umjetnosti.

Dio glavnog programa Taormina Film Festivala bit će prikazan online, putem streaminga na platformi MYmovies.it, a dio će se održati na otvorenom, u grčkom amfiteatru, u kojem će biti i svečano zatvaranje uz proglašenje pobjednika, 19. srpnja.

Posebnu festivalsku nagradu Taormina Arte Award za izvrsnost u filmskoj umjetnosti dobio je glumac Nikolaj Coster-Waldau, izvijestio je HAVC.