dvije od 14 Platinum nagrada

Hrvatski dizajneri nagrađeni na natjecanju Graphis Poster

24.07.2023 u 12:35

Bionic
Reading

U konkurenciji stotina radova s međunarodnog natjecanja u 'Graphis Poster' dvije od 14 Platinum nagrada dobili su hrvatski dizajneri - studio Šesnić&Turković i studio Mirko Ilić Corp., a njihove nagrađene plakate objavit će godišnjak 'Graphis Poster Annual 2024', priopćeno je u ponedjeljak

U Graphisovoj kategoriji Public&Social Services studio Šesnić&Turković je nagrađen za plakat 7. kongresa sindikata pomoraca Hrvatske koji, svakih pet godina okuplja najvažnije hrvatske i međunarodne pomorske organizacije.

Nagrađeni vizual ovogodišnjeg Kongresa, koji komunicira temeljne vrijednosti i izazove Sindikata, te njegovu otpornost i odlučnost bio je predstavljen publici i na nedavno održanoj Izložbi hrvatskog dizajna 21/22, a za render plakata zaslužan je Manuel Šumberac.

Osim te nagrade, studio Šesnić&Turković nagrađen je i Srebrom za plakat Izložbe hrvatskog dizajna 21/22 koja je, u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva održana u zagrebačkoj Laubi.

Iza studija Mirko Ilić Corp. stoji cijenjeni grafički dizajner, politički ilustrator i ilustrator plakata Mirko Ilić, koji je Platinum nagradu dobio za vizualno rješenje plakata Edip rađenog za Jugoslovensko dramsko pozorište.

Nekadašnji art direktor magazina Time zadužen za međunarodna izdanja i art direktor Op-Ed stranica New York Timesa, više je puta dosad nagrađen za suradnju s beogradskim kazalištem.

Sa sjedištem u New Yorku, međunarodni izdavač Graphis Inc. svake godine dodjeljuje nagrade za najbolja vizualna ostvarenja Graphis Poster, promovirajući važnost plakata kao medija s dubokim utjecajem na kulturu.

Nagrade Graphis Poster dodjeljuju se najtalentiranijim dizajnerima plakata, prikazujući radove koji spajaju dojmljiva kreativna rješenja i važne poruke, zadirući u široku paletu tema, od koncerata, plesa, umjetničkih izložbi i kazališnih predstava do ekoloških i društvenih pitanja.

Svake godine nagrađeni radovi bivaju objedinjeni u publikaciji čija tradicija seže sve do davne 1944. godine kada je u Švicarskoj objavljeno prvo izdanje.

O nagradama je odlučivao Graphisov stručni žiri sastavljen od svjetski priznatih dizajnera plakata.