turneja

Baletni ansambl Boljšoj teatra putuje u Kinu, u Europi su i dalje nepoželjni

24.07.2023 u 09:52

Bionic
Reading

Baletni ansambl moskovskog Boljšoj teatra putuje ovaj tjedan u Peking u sklopu međunarodne turneje, prve nakon pandemije, koja ga ovaj put neće odvesti na Zapad jer tamo nije dobrodošao zbog ruske invazije na Ukrajinu

Baletani se nadaju da će to biti najava povratka na svjetsku scenu krunskog dragulja ruske kulture, koji je obišao svijet čak i u najnapetijim danima hladnog rata.

"Mislim da nije tajna da je Kina jedna od rijetkih zemalja koje nas podržavaju i nastavljaju surađivati s nama", rekao je umjetnički ravnatelj baleta Mahar Vazijev u intervjuu za Reuters u kazalištu pretprošlog tjedna.

'Vjerujem da ćemo opet nastupiti na Zapadu'

"Vjerujem da ćemo opet nastupiti (na Zapadu), a drugi će doći u (Rusiju) nastupati. To je neophodno i neprocjenjivo", rekao je za Reuters.

Kazalište, koje je 1776. godine osnovala carica Katarina Velika, prikazat će ulomke nekih od svojih najpoznatijih baletnih djela u dvije gala izvedbe u Pekingu, nakon čega će uslijediti tri dana izvedbe baleta iz 19. stoljeća "Don Quijote". Oko 300 kostima i scenografija već je poslano u Kinu.

"Jako sam zadovoljna što ćemo konačno imati gostovanje u inozemstvu. Radujemo se tome", rekla je primabalerina Elizaveta Kokorjeva za Reuters između proba.

U veljači prošle godine, dan nakon što je Moskva poslala tisuće vojnika u Ukrajinu, londonska Kraljevska opera otkazala je planirani povratak Boljšoja nakon pandemije. Uslijedila su otkazivanja u drugim zapadnim gradovima.

Vladimir Urin, ravnatelj Boljšoj teatra, rekao je u travnju da je tužan zbog gubitka dosadašnje redovite kreativne suradnje sa zapadnim kazališnim kućama i umjetnicima.

Kazalište je ove godine otkazalo dvije predstave redatelja koji su se izjasnili protiv sukoba.

Balet će otputovati u bjeloruski glavni grad Minsk u studenome te u Oman u siječnju 2024.