'Iz povijesti ljudske gluposti - dizajnerska povijest svijeta'

U Splitu se otvaraju dvije izložbe dizajna, jedna je posvećena istaknutom grafičkom dizajneru Mirku Iliću

22.12.2021 u 21:43

Bionic
Reading

U Multimedijalnome kulturnom centru Doma mladih u Splitu u srijedu navečer otvaraju se dvije izložbe dizajna - 'Iz povijesti ljudske gluposti - dizajnerska povijest svijeta' te 'Izložba hrvatskog dizajna 19/20 - nagrađeni radovi'

Izložba 'Iz povijesti ljudske gluposti - dizajnerska povijest svijeta' ​ujedno je ​panoramski prikaz rada istaknutoga grafičkog dizajnera Mirka Ilića od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripova, remiksiranih kao priča o posljednjih 120 godina ljudske povijesti, a druga izložba daje bijenalni presjek najboljih radova suvremenoga hrvatskog dizajna u svim područjima dizajnerskog djelovanja​, kažu u MKC-u​.

​Kako se ističe u izložbenoj knjižici, izložba 'Iz povijesti ljudske gluposti ​- dizajnerska povijest svijeta' u kustoskoj koncepciji Marka Goluba oslanja se na komunikacijsku snagu dizajna i ilustracija Mirka Ilića, njihovu sposobnost da na vizualan način artikuliraju problematiku nekih od najkompleksnijih društvenih i političkih tema našeg vremena i prošlih vremena.

Kao dizajner, umjetnički direktor i ilustrator za mnoge novine i magazine​ (Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal i druge​), ​Ilić je ostavio snažne vizualne komentare na aktualna društvena i politička zbivanja od početka svoje karijere u drugoj polovici 1970-ih sve do danas.

'Takvi radovi, objavljivani u novinama i časopisima, koji evociraju neke od najvažnijih događaja koji su se odvili za vrijeme naših života, čine osnovu ove izložbe, no pažljivijim pregledom cjelokupnog Ilićevog opusa naći ćemo i brojne refleksije o drugim zbivanjima, pojavama i idejama koje sežu i u mnogo dalju prošlost a bile su relevantne kako za trenutak u kojem se Ilić na njih osvrnuo, tako i za naše današnje vrijeme​', stoji u knjižici​.

'Izložba hrvatskog dizajna 19/20 - nagrađeni radovi'

Ističe se kako je izložba hrvatskog dizajna središnja i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najbolje dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja u svim područjima dizajnerskog djelovanja, uključujući dizajn vizualnih komunikacija i grafički dizajn, industrijski dizajn, dizajn ambalaže, dizajn prostornih intervencija i sustava, dizajn interakcija i elektroničkih medija, kritički, konceptualni dizajn, modni i odjevni dizajn itd.

Osim što od 1999. godine predstavlja sam vrh profesionalne produkcije hrvatskih dizajnera, dizajnerskih studija i agencija, izložba uključuje i studentsku sekciju koja daje uvid u sva aktualna postignuća u visokoškolskoj dizajnerskoj edukaciji.

​​Prije gostovanja u splitskome MKC-u, izložba je bila postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu te u Muzeju grada Rijeke. Najrecentnije izdanje te izložbe - 'Izložba hrvatskog dizajna 19/20' prvi je put integralno predstavljena online, no ni izložba u prostoru nije izostala – u Galeriji Multimedijalnoga kulturnog centra bit će izloženo više od četrdeset projekata (plakati, knjige, namještaj, proizvodi i sl.), nagrađenih ili ovjenčanih posebnim priznanjima u svojim kategorijama, ističe se u najavi izložbe​.