LONDONSKI SAJAM KNJIGA

Hrvatska literatura u fokusu

11.04.2013 u 16:27

Bionic
Reading

U Ministarstvu kulture predstavljen je program nastupa hrvatskih pisaca na Londonskom sajmu knjiga od 15. do 17. travnja, kojima je posvećen poseban program pod nazivom 'Croatian Literature in Focus'

Robert Perišić, Matko Sršen, Ivan Sršen, Marinko Koščec, Olja Savičević Ivančević, Daša Drndić, Boris Gunjević i, last but not least, Josip Novaković imena su koja će u Londonu na tamošnjem sajmu knjiga od 15. do 17. travnja predstaviti vlastita djela, prevedena na engleski jezik, a time i suvremenu hrvatsku književnu scenu. Program predstavljanja zove se 'Croatian Literature in Focus', a organizatori su Ministarstvo kulture RH u suradnji s londonskom izdavačkom kućom Istros Books, koju vodi Susan Curtis Kojaković, jedna od boljih poznavateljica naše suvremene literature, te Hrvatsko društvo pisaca.

Curtis Kojaković će s Romanom Simićem Bodrožićem, piscem i urednikom u Frakturi, moderirati predstavljanja književnih autora i autorica iz Hrvatske, a svoj doprinos približavanju hrvatske suvremene književnosti britanskom čitateljstvu dat će i dvoje prevoditelja s hrvatskog na engleski, Will Firth i Celia Hawkesworth. Kako je Roman Simić Bodrožić rekao na press konferenciji u Ministarstvu kulture, u pitanju je 'sjajno upakiran program koji uključuje pisce, urednike, prevoditelje i književne agente', a sudjeluju i britanski poznavatelji hrvatske kulture, poput bivšeg veleposlanika u Zagrebu Nicholasa Jarrolda.

'Idemo prema prostroru koji je važan za hrvatsku kulturu', napomenuo je Simić Bodrožić i podsjetio da je anglosaksonsko tržište knjiga inače u velikoj mjeri zatvoreno za prijevode stranih knjiga, pa je stoga ovo predstavljanje hrvatskih pisaca vrlo važno. Uz knjige domaćih autora na Londonskom sajmu knjiga bit će predstavljen i časopis 'Relations', koji na engleskom jeziku izdaje Hrvatsko društvo pisaca,. Projekt 'Croatian Literature in Focus' inače u potpunosti financira Ministarstvo kulture sa 230 tisuća kuna, a sretna je okolnost i što se u isto vrijeme događa i predstavljanje suvremene hrvatske drame u Londonu.