REŽIJA IVANA LEA LEME

HNK Mostar gostuje u Zagrebu s 'Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja'

  • Autor: Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 18.04.2018 09:32
  • Objavljeno 18.04.2018 u 09:32
Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

Izvor: Promo fotografije / Autor: HNK Mostar

Najpoznatije djelo hrvatskoga književnika Ive Brešana, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Mostaru i režiji Ivana Lea Leme gostovat će u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu 28. travnja.

Mostarski 'Hamlet' premijeru je imao 2016., a postavljen je na scenu ispunjenu bačvama raznih veličina, odnosno na veliko seosko gumno s nebom i oblacima u trećem planu. Prostor zapravo sugerira jednu veliku krčmu na otvorenom, donjomrdušku agoru, koja je i groteskni vlaški parlament i pozornica, s Brešanovim 'Hamletom' kao jedinom točkom dnevnog reda.

Sugerirajući prostor slobode ovakva scenska postavka postaje ironični komentar rigidnoga socijalističkog konteksta s početka pedesetih godina prošlog stoljeća. Istodobno, bačve na seoskom gumnu prizivaju davni svijet ritualnih svetkovina, dakle antički eksterijer, gdje se plesom, pjesmom i vinom slavio bog Dioniz.

  • +1

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

Izvor: Promo fotografije / Autor: HNK Mostar

Scenografkinja predstave je Vesna Režić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, autor glazbe Zvonimir Dusper, a koreograf Leo Mujić.

U predstavi glume: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić, Mario Bošnjak i Zorislav Galić te članice KUD Sveti Ante iz Cima Danica Džidić, Stana Šuman i Sofija Vrljić.

Predstava je osvojila nagrade za najbolju mladu glumicu, najbolju mušku ulogu te za  kostime i glazbu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!