68,5 MILIJUNA DOLARA

Harry Potter obara rekorde: Najskuplja je predstava u povijesti Broadwaya

16.04.2018 u 13:56

Bionic
Reading

Nakon što je diljem svijeta prodano preko 500 milijuna knjiga i nakon što su filmovi iz serijala o malom čarobnjaku zaradili 7,7 milijardi dolara, kazališna predstava 'Harry Potter i ukleto dijete' na Broadwayu se počinje službeno prikazivati od 22. travnja, a košta nevjerojatnih 68,5 milijuna dolara. U njujorškom kazalištu to je dosad najveći iznos za komad koji nije mjuzikl

Premijera predstave 'Harry Potter i Ukleto dijete' zakazana je za 22. travnja u njujorškom Lyric Theatreu, a prema navodima New York Timesa, britanska tvrtka Ambassador Theater Group potrošila je oko 23 milijuna dolara da Cirque du Soleil završi s prikazivanjem kako bi se oslobodio prostor za dvodijelnu dramu o slavnom čarobnjaku. Sveukupno, trošak postavljanja Harryja Pottera na Broadway, nakon premijere komada u Londonu 2016., koštat će dosad najviših 68,5 milijuna dolara.

Za mjuzikle nije neobično da koštaju iznad 20 milijuna, ali većina drugih predstava koje se otvaraju na Broadwayju imaju znatno manje budžete, ispod pet milijuna. Najskuplji je dosad bio mjuzikl 'Spider-Man: Turn Off The Dark' iz 2014., u koji se utrošilo 75 milijuna dolara.

'Puno je to novca, nema sumnje, posebno kad se uzme u obzir koliko stvari ovdje inače koštaju, ali ovo je Harry Potter, jedan od najpopularnijih brandova u povijesti', rekao je Tom Viertel, izvršni direktor Commercial Theater Institute dodajući da je to naslov koji bi se rijetko kad mogao vidjeti na Broadwayu.

  • +16
Glumci iz Harryja Pottera Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sudeći po 2,1 milijun dolara, koliko je predstava zaradila u dosadašnjim prikazivanjima prije službene premijere, troškovi će se itekako isplatiti. 

'Harry Potter i Ukleto dijete' događa se 19 godina nakon posljednje knjige 'Harry Potter i darovi smrti'. Harry radi u Ministarstvu magije i otac je troje djece. Priču su napisali J.K. Rowling i John Tiffany, a u scenarij ju je pretočio Jack Thorne. Svjetsku praizvedbu komad je imao na londonskom West Endu 30. srpnja 2016. Posebna verzija teksta korištenog na glumačkim probama ukoričena je u specijalno književno izdanje koje je u prva dva dana od objave u SAD-u i Kanadi prodano u više od dva milijuna primjeraka, dok je u Velikoj Britaniji prodaja samo u prvome tjednu dosegnula oko 850 tisuća primjeraka.