botaničar

Hena com najavljuje promociju romana Elene Medel

08.05.2023 u 15:35

Bionic
Reading

Izdavačka kuća Hena com najavljuje predstavljanje knjige 'Čudesa' Elene Medel u srijedu, 10. svibnja u 19 sati u Botaničaru

O knjizi će razgovarati Elena Medel, autorica, zatim Ela Varošanec Krsnik, prevoditeljica te Hrvoje Kovač, urednik.

Predstavljanje će sa španjolskog konsekutivno prevoditi Matija Janeš.

O autorici:

Elena Medel (Córdoba, 1985.) španjolska je pjesnikinja, prozaistica, esejistica i urednica. Priznanje književne kritike stekla je objavljivanjem odličnih pjesničkih i esejističkih zbirki. Za svoje je pjesništvo ovjenčana nagradom "Loewe" za mlade pjesnike te nagradom Zaklade Princesa de Girona.

Utemeljiteljica je i direktorica izdavačke kuće La Bella Varsovia, usmjerene na pjesništvo. Prema izboru magazina Publishers Weekly, jedna je od dvanaest najvažnijih španjolskih suvremenih književnica. Prva je žena kojoj je dodijeljeno prestižno priznanje "Francisco Umbral" za književnost. Svojim debitantskim romanom Čudesa, objavljenim 2020. godine, zasluženo plijeni pozornost književne kritike i čitatelja diljem svijeta. Živi i radi u Španjolskoj.

Elenin debitantski roman politički je i poetički nabijeno štivo o ženama španjolske radničke klase. Ovo je također roman o novcu, o nedostatku novca, o tome koliko novac oblikuje odluke, društvo i mentalna stanja. Napisana bogatim jezikom afirmirane pjesnikinje, Čudesa donose užitak čitanja i pritom postavljaju prava pitanja.

Predstavljanje knjige je organizirano u sklopu projekta "Europa iznutra i izvana 2022.–2023." i sufinanciraju ga Europska unija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.