TAJNI ŽIVOT NOBELOVCA

Hemingway je bio neuspjeli agent KGB-a

19.06.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Slavni pisac i nobelovac navodno je regrutiran u KGB-u, gdje je dobio kodno ime 'Argo', kad je 40-ih godina izrazio želju da pomaže sovjetskoj tajnoj službi

Prošlog tjedna objavljena je knjiga 'Spies: The Rise and Fall of the KGB in America' (Špijuni: Uspon i pad KGB-a u Americi), koja donosi da je Ernest Hemingway neko vrijeme bio na KGB-ovoj listi njihovih agenata u Americi. Koautori knjige John Earl Haynes, Harvey Klehr i Alexander Vasiljev, bazirali su tekst na zabilješkama Vasiljeva koji je bio bivši časnik u KGB-u. On je prije dvadeset godina dobio uvid u arhivu tajnih službi u Moskvi koje su djelovale za vrijeme Staljina.

Njegov odlomak o Hemingweyevom tajnom životu opisuje ga kao 'špijuna diletanta'. Autor romana 'Kome zvono zvoni', 'Starac i more' i 'Zbogom oružje', navodno je regrutiran 1941., prije putovanja u Kinu, a dobio je i kodno ime Argo. Sudeći po detaljima iz knjige, slavni autor često je ponavljao svoju želju i volju da aktivno pomaže KGB-u, koju je izrazio agentima u Havani i Londonu tijekom 40-ih godina.

Međutim, unatoč pokušajima, nije uspio nabaviti relevantne političke informacije te nikad nije uveden u 'obavještajni i praktični rad'. Kontakti s tajnim agentom Argom prekinuti su do kraja desetljeća, navode autori knjige.