EKSPRESIONIZAM U KLOVIĆEVIMA

Gužva na otvaranju izložbe 'Strast i bunt'

  • Autor: Sanja Fligić
  • Zadnja izmjena 07.09.2011 15:35
  • Objavljeno 07.09.2011 u 10:38
Strast i Bunt 02

Strast i Bunt 02

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Velika izložba 'Strast i bunt - ekspresionizam u Hrvatskoj', na kojoj je prvi put sveobuhvatno predstavljen ekspresionizam u Hrvatskoj, otvorena je u Galeriji Klovićevi dvori
Matej Grgić

Matej Grgić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Izložba koja cjelovito prikazuje hrvatske doprinose ekspresionizmu, od književnosti i kazališta, arhitekture i slikarstva, pa do plesa, glazbe i filma, privukla je brojne poklonike umjetnosti. Tijekom dva mjeseca trajanja izložbe 'Strast i bunt - ekspresionizam u Hrvatskoj', bit će predstavljeno tristotinjak umjetničkih djela i više od 60 umjetnika.

Prilikom svečanosti otvaranja, ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin još je jednom podsjetila na važnost ove izložbe nazvavši je 'najznačajnijim nacionalnim projektom Klovićevih dvora'.

Ministar kulture Jasen Mesić prisjetio se velikih domaćih kulturnih projekata održanih tijekom ove i prošlih godina, izdvojivši Art deco, izložbu djela iz kolekcije Sudac i Tihu pobunu iz 2008. Mesić se osvrnuo i na važnost ovakve izložbe koja se odvija uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a koja dokazuje kako je Hrvatska već dugo ravnopravan dio europskog kruga.

'Ova izložba prilika je da razmislimo o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti', kazao je predsjednik Ivo Jospipović dodavši da radovi sjajno pokazuju kako su se umjetnici onoga doba suprotstavili krizi. Josipović aktualnost izložbe u Klovićevima ponajviše vidi u vremenu krize i oporavku od rata u kojemu su djelovali domaći ekspresionisti i pita se imamo li danas 'dovoljno strasti i bunta da Hrvatsku kulturno, no i gospodarski usmjerimo u sam vrh Europe'.

Autor koncepta izložbe je Zvonko Maković, Tvrtko Jakovina obradio je povijesni kontekst izložbe, Daniel Rafaelić autor je sekcije filma, Lovorka Magaš grafike, a Jasna Galjer grafičkog dizajna, Dragan Damjanović autor je koncepta arhitekture, Krešimir Nemec književnosti, Ana Lederer autorica je koncepta kazališta, Eva Sedak glazbe, a Maja Đurinović plesa.

Izložba 'Strast i bunt - ekspresionizam u Hrvatskoj', bit će otvorena do 6. studenoga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi