Od lipnja do rujna

Grožnjan i ovo ljeto mjesto umjetničkog susreta

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 16.06.2021 11:19
  • Objavljeno 16.06.2021 u 11:17
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži (HGM) u Grožnjanu i ovog će ljeta biti mjesto susreta renomiranih umjetnika i mladih talenata iz glazbene, dramske, plesne i likovne umjetnosti, a 19. lipnja počinje Operni studio, glazbena radionica opernog pjevanja

Od lipnja do rujna, svakog ljeta više od pola stoljeća, istarski gradić Grožnjan postaje destinacija renomiranih umjetnika koji prenose svoja znanja na mlađe naraštaje, a Međunarodni kulturni centar HGM-a mjestom susreta glazbenih mladeži, koje potiče njihovo intelektualno i umjetničko obogaćivanje, priopćeno je u srijedu iz HGM-a..

Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži, nadaleko poznati festival Jazz is Back! BP, škole, seminari i radionice za violončelo, violinu, harfu, harmoniku, klavir, flautu, ples, Međunarodna škola arhitekture, samo je dio programa koji će ovog ljeta pohađati mladi talentirani umjetnici.

Katarina Krpan, Renata Penezić, Ljubiša Jovanović, Armin Sešek, Salih Sadiković, Egon Mihaljević, Pavao Mašić, Manana Kandelaky, Alex Sipiagin, Nick Collins (bubnjar i sin Phil Collinsa), Luis Diego Bonilla, Famoudou Don Moye, Josipa Lisac, Elvis Stanić, Darko Rundek, Zoran Predin, neka su od pedagoških i glazbenih imena, svjetske reputacije koja će ovo ljeto posjetiti Grožnjan, najavljuju iz HGM-a.

'I prošle godine održali smo kontinuitet grožnjanskog, umjetničkog ljeta, s nešto manjim brojem sudionika, uz strogo poštivanje svih epidemioloških mjera, a dio programa realizirali smo online. Ujedno, Svjetski jazz orkestar bio je jedini međunarodni orkestar u Europi koji se okupio i održao svoju mini turneju. No, 2021. donosi nam novi vjetar u leđa i poseban stvaralački polet koji se već sada osjeti među poznatim umjetnicima i mladim talentima jer s nestrpljenjem očekuju ljetni susret i predstojeće radionice te seminare', najavila je tajnica Hrvatske glazbene mladeži Dubravka Dujmović Kušan.

Već 19. lipnja započinje Operni studio, glazbena radionica opernog pjevanja u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku koja ima cilj intenzivno usvajanje znanja i vještina vokalne umjetnosti kod mladih pjevača. Voditelj programa je dr. Berislav Jerković (bariton), profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Od 23. lipnja do 2. srpnja bit će radionica Plesnog kazališta za djecu i mladež gdje će sudionici usvajati raznovrsne plesne tehnike, balet, graham, jazz, suvremeni, hip hop. Mentori su Desa Virant, Marija Matković, Branko Baković i Zvonimir Kvesić, a na plesnoj radionici sudjeluje 40 mladih plesača.

Ove godine održati će se i niz novih majstorskih seminara i radionica poput Glazbene radionice za pop i evergreen pod mentorstvom Voljena Grbca i Vivien Galleta te Cantus junior, radionica suvremene glazbe pod vodstvom profesora Berislava Šipuša, radionica rane glazbe Musica Antica s međunarodnim timom predavača, seminar tradicijske hrvatske glazbe.

Posebna suradnja ostvarena je s Akademijom likovnih umjetnosti koja će u Grožnjanu organizirati tri seminara. Zahvaljujući suradnji s Glazbenom školom iz Varaždina Ljetna pijanistička škola biti će opremljenija, a za instrumente i dobar zvuk Ljetne jazz škole brine se dugi niz godina Euro-Unit iz Čakovca.

Hrvatska glazbena mladež naša je najznačajnija institucija posvećena glazbi i umjetnosti koja svojim projektima sustavno promiče kulturne vrijednosti, umrežavajući utjecajne institucije i svjetski poznate umjetnike s mladom publikom. Ujedno je i dio Jeunesses Musicales International, najveće međunarodne, neprofitne organizacije glazbenih mladeži. Program, uz brojne podupiratelje, podržavaju Ministarstvo kulture RH i Općina Grožnjan. Detaljne informacije o edukacijama za mlade i koncertima su na mrežnim stranicama HGM-a www.hgm.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!