LEON GSK U ROCKMARKU

Graffiti umjetnik predstavlja R'n'R junake u tehnici stencil arta

04.10.2016 u 15:00

Leon GSK: Rock 'N' Roll will never die

Izvor: Promo fotografije / Autor: Siniša Mazulović

Bionic
Reading

Krešimir Golubić, zagrebački umjetnik grafita poznatiji pod pseudonimom Leon GSK, priprema izložbu 'Rock 'N' Roll will never die' na kojoj će prvi put predstaviti radove u tehnici stencil arta. Izložba se otvara u četvrtak, 6. listopada u glazbenoj knjižari Rockmark (Berislavićeva 13)

Gotovo 25-godišnja karijera zagrebačkog uličnog umjetnika i crtača grafita Krešimira Golubića, na graffiti sceni poznatijeg pod tagom Leon GSK, prije dvije godine krenula je u smjeru proučavanja stencil arta, dijela post-graffiti pokreta, odnosno street arta

U ovoj tehnici za nanošenje odvojenih boja na višeslojne slike koriste se šablone, a postupak nastajanja Golubić je prikazao u videu.

Leon GSK

Nakon početnih koraka s Warholovom 'Bananom', pred nama je njegovo prvo izlaganje stencil radova na platnima, a tema su mu junaci rokenrola.

Lemmy Kilmister, David Bowie, Jim Morrison i Bob Marley samo su neki od Golubićevih glazbenih velikana koje će se kroz sedam dana trajanja izložbe moći vidjeti u Rockmarku.

Krešimir Golubić – Leon GSK, rođen je u Zagrebu 1973. Za umjetnost grafita zainteresirao se sredinom 80-ih kad su se prvi grafiti pojavili u Zagrebu. Sprej prvi put uzima u ruke 1987., no ozbiljnije se počinje baviti grafitima 1992., nakon posjeta Berlinu.

S dvojicom prijatelja 1993. pokreće jednu od prvih crtačkih ekipa u Zagrebu – GSK Crew i prvi časopis grafita u ovom dijelu Europe – ZGBKAOS, časopis koji je svjetski prepoznat u graffiti zajednici.

Uz radove koje ostvaruje na ulicama i zidovima Zagreba, Hrvatske i Europe, piše tekstove za razna tiskana izdanja, sudjeluje u mnogim emisijama u elektronskim medijima na temu grafita te fotografira i prati scenu u Hrvatskoj i Europi.

Sudjelovao je na skupnim izložbama od kojih se izdvajaju 'Graffiti' u Modernoj galeriji, studio Josip Račić, 1998. i 'Umjetnost ulice - zagrebački graffiti 1994. - 2004.' u Muzeju grada 2004. godine.

Redovno drži predavanja po školama na temu grafita kao umjetnosti te svojim radom pokušava usmjeriti mlade da grafite percipiraju i koriste u pozitivnom smjeru, a ne samo kao izraz bunta koji se manifestira kroz vandalizam.