ususret festivalu

Gordana Restović otkriva što spremaju za otvaranje Pule i koja je tajna dugovječnosti festivala

30.06.2017 u 10:30

Bionic
Reading

Gordana Restović ravnateljica je Pula Film Festivala od 2014., a uoči 64. izdanja za tportal govori o posebnostima i novostima u programu ovogodišnjeg izdanja najdugovječnijeg filmskog festivala u regiji

O tajni dugovječnosti festivala u Puli

Kad s nekim živite 64 godine, onda zajedno starite, ostaju uspomene i neraskidive veze. Kad u ovom slučaju spojite čaroliju filma, ljepotu podneblja i znatiželju publike te sve smjestite u antičku arenu koja isijava svoja tisućljeća ispisane povijesti, promjene se mjerila i percepcija. Stvari odjednom gledate na drugačiji način koji nije nužno lijep, ali je iskren i to je taj jedinstveni, vrlo osobni trenutak koji ovaj festival čini neponovljivim. Jedan treptaj u vama.

Očekuje se 60.000 posjetitelja

Potrebno je zadovoljiti zahtjeve filmskih ekipa, kvalitetu tehničke spremnosti i publiku, a uz sve to uklopiti želje umjetničkog ravnatelja, sponzora i poštivanje rokova, što je često vrlo teško složiti. Festivalsko vijeće kojim predsjedava ministrica kulture je krovno tijelo koje o svemu odlučuje, tako da su sama forma festivala i način djelovanja utvrđeni, a mi se trudimo biti profesionalni. Srećom, imam mlade i vrijedne suradnike koji na Festivalu rade tijekom cijele godine jer već imamo rezerviranih preko tisuću noćenja, 250 akreditiranih novinara, oko 300 gostiju, 26 filmskih ekipa, 20 raznih lokacija s preko 200 projekcija i očekivanih 60.000 posjetitelja. Velike su to brojke i odgovoran posao.

Nove lokacije i novi sadržaji

U Hrvatskoj trenutno imamo 63 različita filmska festivala i svaki od njih ima svoju ulogu i značaj. To su jedina mjesta gdje se promovira film, filmski djelatnici i gdje se šalju jasne poruke ovisno o njihovoj koncepciji. Filmska industrija je vrlo složena i uključuje puno različitih struka, područja umjetnosti i producentskih vještina pa su takvi festivali pravi generatori raznih kreativnih ideja, ali i mjesta susreta. Naš festival je nacionalnog karaktera i pod okriljem Ministarstva kulture, HAVC-a i lokalne zajednice čini reprezentativnu pozornicu na kojoj ćete vidjeti najbolja filmska ostvarenja u Hrvatskoj uz preporuku i izbor filmskih poslastica međunarodnog programa. Naš je umjetnički ravnatelj ovaj festival obogatio novim formama i znatno većim brojem filmova, nudimo nove lokacije, glazbeni i gastro program, a sve informacije možete naći na našoj novoj aplikaciji. Vjerujem da će Pula biti snažnija nego ikad.  

Poslastica za otvorenje

I ove godine naš medijski partner HRT prenosi program otvaranja uživo pa nekako ne volimo unaprijed otkrivati detalje jer to, već tradicionalno, ostavljamo kao iznenađenje. Uz važne goste, brojne filmske ekipe i veliki vatromet, imamo zanimljivu igru vezanu uz ovogodišnji filmski identitet koja će omogućiti svim posjetiteljima da se na trenutak, ulaskom u našu kutiju, pojave na velikom platnu i budu u pravoj 'filmskoj' veličini.

Od ove godine natječu se i serije i dokumentarci

To je započelo lani s 'Novinama' Dalibora Matanića, a ove godine je toga još više i mislim da je to pravi put i mjesto gdje će se iznijeti što se sprema, o tome će se pričati, očekivati, gledati... To jesu svjetski trendovi, a male forme često su pravi umjetnički dragulji koje ćemo ove godine nagraditi i, vjerujem, ubuduće postati njihovo referentno mjesto.