IGRA PRIJESTOLJA

George R. R. Martin objavio novo poglavlje popularne sage

10.01.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Jučer u popodnevnim satima SF i fantasy autor objavio je na svom blogu novo poglavlje dugo iščekivane knjige 'Vjetrovi zime'

Spisatelj je izjavio da je to njegov zakašnjeli novogodišnji poklon obožavateljima opusa koji je doživio i televizijsku adaptaciju pod nazivom 'Igre prijestolja'. Novo poglavlje pročitajte na Martinovom blogu

Nažalost, u cijeloj priči postoji i element koji neće u potpunosti oduševiti njegove vjerne čitatelje koji iz romana u roman ne posustaju pratiti zanimljive likove fantasy svijeta začinjenog okrutnostima i krvavim bitkama za preživljavanje i vlast. Naime, umjesto da dovrši (dramatično) poglavlje iz perspektive Theona Greyjoya, iz drugog dijela prethodnog romana 'Ples zmajeva', započeo je potpuno novo poglavlje.

Novi dio ispričan je iz vizure Arianne Martell, princeze Dornea. Ona je ukratko spomenuta u Martinovoj trećoj knjizi 'Oluja mačeva', a detaljnije je predstavljena u četvrtom nastavku 'Gozba vrana'.

Martinova zadnja knjiga 'Ples zmajeva' objavljena je 2011. u Hrvatskoj. U izdanju Algoritma, u prijevodu Tajane Pavičević i Vladimira Cvetkovića Severadugo iščekivani peti nastavak zaživio je kod nas u rekordno kratkom roku nakon objave originala, a ilustracija Esada Ribića za naslovnicu romana još je jedno malo remek-djelo poznatog strip autora i ilustratora. To ne čudi, s obzirom da je pojavom ekranizacije interes za Martinov serijal tako narastao da je u dva mjeseca prikazivanja serije u svijetu prodano više milijuna knjiga nego u svim godinama od prvog objavljivanja.

Martinovi dugogodišnji obožavatelji koji su se probijali kroz približno 5.000 stranica serijala već su počeli gubiti strpljenje, pa je neizvjesno kako će doživjeti još jedno odugovlačenje s raspletom sudbina najpopularnijih likova: Jona Snowa, Tyriona Lannistera, Daenerys Targaryen, Theona Greyjoya, Arye Stark i ostalih, čije je pojavljivanje najavljeno u sljedeće dvije knjige: 'Vjetrovi zime' (The Winds of Winter) i 'San o proljeću' (A Dream of Spring).