56. SPLITSKO LJETO

'Garaža' Zdenka Mesarića stiže u Split

26.07.2010 u 13:56

Bionic
Reading

Nakon New Yorka, gdje je premijerno izvedena, i Zagreba, drama Zdenka Mesarića 'Garaža' stiže na 56. splitsko ljeto u utorak, 27. srpnja. Osim predstave, publika će moći poslušati Mate Matišić trio, džez koncert posvećen Djangu Reinhardtu, i pogledati američku filmsku dramu 'Grad posljednjeg odredišta'

Iz 'Garaže'

U utorak, 27. srpnja, na 56. splitskom ljetu gostovat će 'Garaža' Zdenka Mesarića u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i kazališta La Mama iz New Yorka. Drama u režiji Ivice Buljana realizirana je kao hrvatsko-američka koprodukcija ZKM-a i njujorškog kazališta LaMaMa. U predstavi, uz glumce Zagrebačkog kazališta mladih, nastupa i TBF, nedavno proglašen bendom desetljeća.

Priča se bavi dječakom Binatom kojeg otac šalje u ultimate fight borbe da bi preživjeli, a s druge strane, u idiličnu Binatovu zemlju dolaze turisti iz cijelog svijeta umirati. To je idealna zemlja, ne za život, nego za umiranje, a radnja se odvija na dvije razine: jedna prati borbe u garaži i zapravo je junakov pad i propast, a druga prati razvoj eutanazijskog turizma.

Predstavu je režirao Ivica Buljan, a likove su oživjeli Ksenija Marinković, Frano Mašković, Sreten Mokrović, Barbara Prpić Biffel, Doris Šarić Kukuljica, Nina Violić, Vedran Živolić, Goran Bogdan i članovi grupe TBF.

Predstava je svoju premijeru doživjela u njujorškom kazalištu LaMaMa u siječnju 2010. da bi tek potom bila prikazana u ZKM-u.

'Grad posljednjeg odredišta'

U povodu stote obljetnice Reinhardtova rođenja, Trio Mate Matišića i violinist Florin Niculescu, u večeri posvećenoj ovome i drugim velikanima gypsy swinga, pokazat će što je to u ovom glazbenom pravcu tako očaravajuće da se njegovom vrelu vraćaju i najveći majstori džeza. Florin Niculescu (1967) najzvučnije je violinističko ime današnjeg gypsy swinga i osoba koja virtuoznom tehnikom, podjednako kao i glazbenom senzibilnošću, nastavlja najbolju tradiciju velikog Stéphanea Grappellija.

U kinu Bačvice u 21 sat započet će projekcija filma 'Grad posljednjeg odredišta' redatelja Jamesa Ivoryja. U glavnim ulogama ove američke filmske drame pojavljuju se Anthony Hopkins, Omar Metwally, Laura Linney, Charlotte Gainsbourg, Hiroyuki Sanada, Norma Aleandro, Alexandra Maria Lara. Film je premijerno izveden na filmskom festivalu u Rimu 2009. godine.

Pogledajte razgovor s glumcima 'Garaže' i TBF-om pred odlazak na premijeru u New York: