NOVA SEZONA

Frljić dovodi Miru Furlan u HNK prvi puta nakon 1991.

24.07.2015 u 09:32

Bionic
Reading

Intendant riječkog HNK Oliver Frljić najavio je šest premijera Hrvatske drame od kojih je je jedna Albeeova 'Tko se boji Virginije Wolf?' u režiji Nade Kokotović u kojoj će, kako je rekao, prvi put nakon 1991. na sceni nekog nacionalnog kazališta u Hrvatskoj nastupiti Mira Furlan.

Gosti nove sezone 2015./2016. riječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, pod sloganom "Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli", bit će glumica Mira Furlan i koreograf Leo Mujić, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Intendant HNK i ravnatelj Hrvatske drame Oliver Frljić istaknuo kako je u uvodnom tekstu u programu pretplate pod naslovom "Vaše kazalište" postavljeno nekoliko pitanja među kojima je naveo: "Koje je kazalište dokazalo da je Rijeka još nepokoreni grad?" i "Koje je kazalište shvatilo da je narodno bitnije od nacionalnog?"

"Ono što smo uspjeli u godini dana jest da smo napravili jednu vrstu kulturne decentralizacije. Kao što vidite, više se sve ne događa u Zagrebu. Puno toga se događa u Rijeci, nekakav medijski fokus je također na Rijeci i imamo programe koji, bez obzira na krizu, mogu konkurirati svim programima u Hrvatskoj i šire", rekao je Frljić i dodao da će se to dokazati i koprodukcijama koje se već rade ili planiraju.

Istaknuo je da je slogan sezone citat iz hrvatskog Ustava, naveden "kako bi pokazali da ne pristaju na bilo kakvu vrstu ucjena, da ne pristaju na cenzuru ili autocenzuru, jer misle da je u ovome trenutku u Hrvatskoj borba za slobodu javne riječi vrlo važna" i da riječko kazalište tu igra vrlo važnu ulogu. "Osim toga, rekao je Frljić, u sljedećoj sezoni intenzivnije će se raditi i na internacionalizaciji kazališta.

Najavio je šest premijera Hrvatske drame od kojih je prva Krležina "Hrvatska rapsodija" u režiji Sebastijana Horvata. Slijede Albeeova "Tko se boji Virginije Wolf?" u režiji Nade Kokotović u kojoj će, kako je rekao, prvi put nakon 1991. na sceni nekog nacionalnog kazališta u Hrvatskoj nastupiti Mira Furlan.

Frljić će režirati predstavu "Kompleks Ristić" u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskoga mladinskog gledališča, festivala BITEF-a i festivala MOT-a, koja se bavi redateljem Ljubišom Ristićem koji je, kako je rekao Frljić, "uz umjetničku, imao i političku karijeru, označenu raznim stranputicama".

Najavljene su premijere "Pred mirovinom" Thomasa Bernharda u režiji Morane Novosel, koprodukcija "Dugonja, Trbonja, Vidonja/Spillo, Ciccio, Falco", po motivima bajke Karela Erbana, u režiji Renate Carola-Gatica i čakavski mjuzikl "Sušak, Sušak" autora M. Puhovca i O. Dešića, u režiji Edvina Liverića.

Ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian najavila je šest premijera od kojih četiri koprodukcije: glazbenu komediju "Blu dipinto di blu/Plavo obojeno plavim" u režiji Mojce Horvat, glazbeno scensku predstavu "Una vita da cantare/Otpjevani život" te koprodukcije - glazbenu predstavu za djecu "Gulliver", predstave "Dugonja, Trbonja, Vidonja/Spillo, Ciccio, Falco" te "Esodo pentateuco #2/ Izlazak – Petoknjižje #2“ u režiji Marca di Stefana i "Omicidi in pausa pranzo/ Umorstva u pauzi za ručak" u režiji Paole Galassi.

Ravnatelj Opere Marin Blažević najavio je otvaranje sezone premijerom "Andrea Chenier", a slijede premijere "Rigoletta" te "Le convivence ed inconvenienze teatrali (Kazališni običaji i neuobičajenosti)", koja će satirično prikazati anomalije u opernim kućama. Operna sezona bit će zatvorena praizvedbom "Giulio Cesare in egitto" u kojoj će u glavnoj ulozi u operi debitirati Diana Haller.

U koncertnoj sezoni najavljeni su koncerti u sklopu 130. obljetnice otvorenja zgrade riječkoga HNK, Sibelius festival i drugi.

Novi ravnatelj Baleta Balázs Baranyai rekao je da će baletna sezona biti otvorena suvremenom baletnom predstavom "Seks" te da slijede baletno-plesna kompilacija "Gala balet", neoklasični balet "San Ivanjske noći" u koreografiji Lea Mujića i baletna predstava za djecu i mlade "Evolucija plesa", a najavio je i baletno-plesne radionice.

Na konferenciji je bilo riječi i o ovogodišnjim Riječkim ljetnim noćima koje su, kako je rečeno, ostvarene s upola manjim proračunom nego lani, ali i s različitim konceptima. Više od 50 programa tog festivala pratilo je 7350 gledatelja.