DOSAD JE VIDJELI MILIJUNI

Francuski sud zabranio je izložbu ljudskih tijela

  • Autor: M. P.
  • Zadnja izmjena 22.04.2009 10:41
  • Objavljeno 22.04.2009 u 10:19
tijelo leš

tijelo leš

Izvor: Reuters / Autor: -

Izložba ljudskih tijela otvorenu u Parizu, koja je dosad proputovala svijet i koju je vidjelo 30 milijuna posjetitelja, neprimjerena je i mora se zatvoriti, naredio je u utorak francuski sud

Francuski sud svoju odluku temelji na novom zakonu koji određuje na koji način mogu biti izložena tijela, a uskoro bi mogao prisiliti brojne muzeje u toj zemlji da iz postava povuku izložena tijela ili kosture, prenosi Reuters. Izložba je gostovala diljem svijeta, a u Francuskoj je, prije Pariza, postavljena još u Lyonu i Marseilleu.

Konkretno, izložba Our Body pokazuje na nekoliko primjeraka leševa s kojih je uklonjena koža kako funkcionira ljudski organizam.

Francuske grupe za zaštitu ljudskih prava osudile su ovu izložbu, a kao argument navele su da bi izložena neidentificirana tijela mogla biti tijela žrtva egzekucija u Kini. Te grupe inicirale su i sudsku proceduru koja je rezultirala odlukom suda prema kojoj organizatori moraju u roku 24 sata zatvoriti izložbu ili platiti 20 tisuća eura za svaki dan ostane li izložba otvorena.

'Zakon kaže da je lešu mjesto na groblju', izrekla je sutkinja.

reuters

reuters

Izvor: Reuters / Autor: -

Organizator izložbe žalit će se na sudsku odluku. Tvrdi da je riječ o edukativnoj izložbi, a ne nekom umjetničkom projektu i da nema pomisli o neprimjerenom odnosu prema mrtvima. Smatra da je zakon zloupotrijebljen jer se radi o znanstvenom projektu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi