Švedska akademija

Francuska spisateljica Annie Ernaux dobitnica je ovogodišnjeg Nobela za književnost

06.10.2022 u 13:06

Bionic
Reading

U prijenosu uživo u 13 sati doznali smo ovogodišnju dobitnicu Nobelove nagrade za književnost koju dodjeljuje Švedska akademija. Riječ je o francuskoj spisateljici Annie Ernaux

Nobelova nagrada za književnost 2022. dodjeljena je francuskoj spisateljici Annie Ernaux "za hrabrost i kliničku preciznost kojima razotkriva korijene, otuđenja i kolektivna ograničenja osobnog sjećanja".

Ernaux je, podsjetimo, bila među favoritima za osvajanje nagrade.

Autorica je prevođena i na hrvatski jezik te je omiljena i među domaćom publikom. Unazad nekoliko godina u Hrvatskoj su joj objavljene knjige "Jedna žena" (Kulturtreger i Multimedijalni institut) i "Događaj" (MaMa i Booksa) te "Godine" (OceanMore). Ranije su joj ovdje bile objavljene knjige "Mjesto" (Disput, 2008.) i "Samo strast" (Vuković&Runjić, 2002.)

Nobelova nagrada vrijedna je 10 milijuna švedskih kruna (oko 7 milijuna kuna).

Ovaj tjedan već su proglašeni dobitnici Nobela za medicinu, fiziku i kemiju, a sutra će biti poznat dobitnik ovogodišnje nagrade za mir.

Ernaux, sedamnaesta književnica koja je dobila Nobela, u kratkoj izjavi za švedsku televiziju kazala je da joj je nagrada "velika čast i odgovornost".