'drive my car'

Japanci ponosni na Oscara, nadaju se da će pridonijeti Murakamijevu ugledu i dovesti ga do Nobelove nagrade

28.03.2022 u 09:48

Bionic
Reading

Trosatnu dramu, priču o kazališnom glumcu, udovcu koji se bori sa svojom prošlošću, režirao je Ryusuke Hamaguchi, a temelji se na međunarodnom bestseleru, kratkoj Murakamijevoj priči, čije se ime već više od deset godina spominje u konkurenciji za Nobelovu nagradu za književnost

Od običnih stanovnika do visokih vladinih dužnosnika, Japanci su u ponedjeljak s veseljem i ponosom dočekali vijest o tomu da je japanski film "Drive My Car" osvojio Oscara u kategoriji najboljega međunarodnog filma, nadajući se istodobno da će to pridonijeti ugledu pisca Harukija Murakamija, višegodišnjeg kandidata za Nobelovu nagradu i pisca predloška po kojemu je snimljen film.

Trosatnu dramu, priču o kazališnom glumcu, udovcu koji se bori sa svojom prošlošću, režirao je Ryusuke Hamaguchi, a temelji se na međunarodnom bestseleru, kratkoj Murakamijevoj priči, čije se ime već više od deset godina spominje u konkurenciji za Nobelovu nagradu za književnost.

Film je prije Oscara osvojio i nagradu za najbolji scenarij na Filmskome festivalu u Cannesu.

S obzirom na to da pri dodjeli Oscara dominiraju američki filmovi, stvarno sam sretan što je i jedan japanski uspio osvojiti ovu prestižnu nagradu", rekao je 60-godišnji Osamu Kaneko, filmofil iz Tokija.

Obično staloženi glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno je, na redovitoj konferenciji za novinare rekao da je vijest o prestižnoj nagradi vrlo uzbudljiva, a premijer Fumio Kishida je kazao da je dio šarma ovog filma nedvojbeno i u okruženju u kojemu je sniman, a riječ je o njegovoj izbornoj četvrti u Hirošimi.

Dodao je da bi "vijest želio iskoristiti kao priliku za jačanje potpore kulturnim i umjetničkim aktivnostima i širenju japanske kulture u svijetu."

Mnogi se nadaju da će nagrada koristiti Murakamiju.

"Haruki Murakami je japanski pisac koji je više puta spominjan kao kandidat za Nobelovu nagradu, no dosad je nije osvojio", rekao je 65-godišnji Hiroshi Hattori. "Mislim da bi bilo jako dobro da ovaj film pridonese popularnosti njegova imena i njegovih djela posvuda u svijetu."