Što kažu kladionice?

Ovo su pisci koji bi mogli osvojiti Nobela za književnost, spominje se i Dubravka Ugrešić

02.10.2022 u 17:46

Bionic
Reading

Početak listopada donosi kišu, zahlađenje, povratak u redovan život ali i - dodjelu Nobelove nagrade za književnost. Evo što kažu predviđanja kladionica

Kao što smo već navikli, u medijima se danima, pa i tjednima uoči dodjele nagrade spekulira o mogućoj dobitnici ili dobitniku.

Poznati portal o književnosti Literary Hub tako donosi mišljenje da su među ovogodišnjim favoritima neki od najpoznatijih živućih, suvremenih autora poput Karl Ove Knausgårda (planetarno poznat po djelu "Moja borba"), Michela Houellebecqa ("Pokoravanje", "Serotonin", "Elementarne čestice", "Platforma", "Mogućnost otoka"), britanskog pisca indijskog podrijetla Salmana Rushdieja - koji je nedavno preživio pokušaj atentata zbog svojih “Sotonskih stihova” objavljenih 1988. godine - američkog majstora žanra Stephena Kinga, japanskog bestselera Harukija Murakamija

Isti portal u krug onih koji bi mogli dobiti Nobela za književnost stavlja i neka manje razvikana imena poput Ngugija wa Thiong’oa, Kenijca i jednoga od vodećih autora afričke književnosti koji se posljednjih godina redovito nalazi u najužem krugu kandidata za Nobelovu nagradu.

Tu su i pisci i spisateljice poput Jona Fossea (jedan od najizvođenijih dramskih pisaca na svijetu), Annie Ernaux, Garielle Lutz, Pierrea Michona, a spominje se i Margaret Atwood, najširoj publici poznata po romanu "Sluškinjina priča”, koji je uprizoren u hvaljenoj istoimenoj seriji s Elisabeth Moss u glavnoj ulozi, kao i američki pisac Cormac McCarthy, kojega se najbolje sjećamo po djelima ”Cesta", "Ovo nije zemlja za starce” (prema kojemu su braća Coen snimila poznati film s Tommyjem Lee Jonesom, Joshom Brolinom i Javierom Bardemom u glavnim ulogama) i "Svi lijepi konji”. U krugu ovogodišnjih mogućih dobitnika Nobela za književnost je i ime somalijskog autora Nuruddina Faraha, koji je živio i stvarao u egzilu 70-ih godina prošlog stoljeća i čija su djela, baš kao i ona Jamaice Kincaid ili Maryse Condé (obje pretendiraju za nagradu), važan dio postkolonijalne svjetske književnosti.

  • +4
Sluškinjina priča Izvor: Promo fotografije / Autor: HBO Promo

Što kažu kladionice?

Novinari portala Literary Hub provjerili su što uoči dodjele Nobela za književnost kažu kladionice.

Globalna kladioničarska kuća NicerOdds tako donosi svoj popis, na kojemu stoje neka iznenađenja (Garielle Lutz), ali oni koji nagradu već dugo čekaju (Murakami).

Ali, prije nego što uložite bilo kakav novac - upozoravaju novinari Literary Huba - važno je znati da su kladioničari najčešće u krivu što se tiče književnog Nobela. Tako prošlogodišnji dobitnik, Abdulrazak Gurnah, nije bio ni na listi. U 2020. godini, pobjednica Louise Glück imala je koeficijent od samo 25/1, a pobjednici iz književne sezone 2018./2019., koji su zajedno objavljeni 2019. godine, bili su samo malo bliže vrhu: Olga Tokarczuk imala je koeficijent 10/1, a Peter Handke 20/1 .

Ovako trenutno izgleda kladionica za Nobelovu nagradu za književnost 2022.:

Michel Houellebecq – 7/1

Salman Rushdie – 8/1

Ngũgĩ wa Thiong’o – 10/1

Stephen King — 10/1

Annie Ernaux — 12/1

Garielle Lutz — 12/1

Pierre Michon — 12/1

Robert Coover — 12/1

Haruki Murakami — 14/1

Anne Carson — 16/1

Hélène Cixous — 16/1

Jamaica Kincaid — 16/1

Jon Fosse — 16/1

Lyudmila Ulitskaya — 16/1

Margaret Atwood — 16/1

Maryse Condé — 16/1

Mircea Cartarescu — 16/1

Péter Nádas — 16/1

Ryszard Krynicki — 16/1

Don DeLillo — 20/1

Dubravka Ugrešic — 20/1

Javier Marías — 20/1

Mia Couto — 20/1

Nuruddin Farah — 20/1

Can Xue — 25/1

Edna O’Brien — 25/1

Gerald Murnane — 25/1

Homero Aridjis — 25/1

Ivan Vladislavic — 25/1

Karl Ove Knausgård — 25/1

Scholastique Mukasonga — 25/1

Yan Lianke — 25/1

Botho Strauss — 33/1

Charles Simic — 33/1

Cormac McCarthy — 33/1

Hilary Mantel — 33/1

Ko Un — 33/1

Linton Kwesi Johnson — 33/1

Marilynne Robinson — 33/1

Xi Xi — 33/1

Yu Hua — 33/1

Zoe Wicomb — 33/1

Martin Amis — 50/1

Milan Kundera — 50/1

Vidimo da kladionce i ove godine spominju hrvatsku spisateljicu Dubravku Ugrešić (uz koeficijent 25/1), koja je bila u krugu kandidata i prošle godine, kada je nagradu odnio britanski pisac tanzanijskog podrijetla Abdulrazak Gurnah. Slabije od nje kotira južnoafrički pisac hrvatskih korijena Ivan Vladislavić, čiji je roman "Dvostruki negativ” objavila Naklada Božičević, a 1999. u biblioteci Feral Tribunea tiskan mu je i roman “Mahnitost”.

Kladionice navode i ime Dušana Simića, poznatijeg kao Charlesa Simica, inače srpsko-američkog pjesnika i bivšeg urednika časopisa Paris Review. Simic je i dobitnik Pulitzerove nagrade za poeziju 1990.

Pobjednik će biti proglašen 6. listopada u Stockholmu.