NA ILICI

[FOTO/VIDEO] Po Zagrebu su osvanuli ogromni crveni križevi. Što znače?

03.09.2020 u 13:59

Bionic
Reading

Projekt Ilica: Q'Art svoje rujansko izdanje najavljuje umjetničkom akcijom Aleksandra Battiste Ilića u okviru koje će se u četvrtak na šest lokacija u potresu ranjenom središtu Zagreba postaviti crveni platneni križevi dimenzija 5x5 metara.

Kako je najavljeno, tom se akcijom građane želi motivirati na promišljanje o dubini i razmjerima krize, ali i potaknuti na zajedničke napora za 'izliječenje' i novi, bolji početak za grad na svim razinama.

'Pred nama je raskrsnica prema budućnosti koju sami moramo odabrati: Želimo li da stara jezgra – srce grada, bude samo kulisa ili želimo da bude puna života? To je pitanje koje autor želi da si postavi svaki građanin Zagreba', ističe se.

U najavi se dodaje kako će Zagreb pamtiti 2020. godinu - uz zdravstvene, ali i još dublje društvene i ekonomske posljedice koje će ostaviti pandemija koronavirusa, teške materijalne, ali i duhovne posljedice na grad i njegove građane ostavio je i razoran potres te na kraju snažna poplava koji su uništili niz domova u staroj gradskoj jezgri, a i šire.

  • +4
Crveni križevi na Ilici Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Battista Ilić svojom akcijom želi naglasiti razmjere te ranjenosti i trauma građana, pozivajući na svjesnost, solidarnost, ali i odgovornost prema situaciji i njenim dalekosežnim posljedicama.

Umjetnička akcija je dio Projekta Ilica: Q'Art koji se od 2000. bavi upravo tom tematikom, osvještavajući građane o zapuštenosti samog srca grada i okupljajući ih oko središnje zagrebačke ulice Ilice kroz dinamiku 'umjetnosti zajednice'.

Trajat će deset dana, do početka održavanja rujanskog izdanja Projekta, koji će se održati 12. rujna u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, a 13. rujna na samoj Ilici.

Suvremeni umjetnik Aleksandar Battista Ilić pokretač je Projekta Ilica: Q'Art zajedno s Ivanom Nikolić Popović. Izlagao je u najznačajnijim muzejima širom svijeta, među kojima i u MoMA-i u New Yorku. Bavi se kolektivnim oblicima umjetnosti, Community Art-om, performansom, multidisciplinarnim projektima. Donedavno je bio dekan Akademije Likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.