izbor iz bogatog opusa

[FOTO] U NSK otvorena izložba posvećena velikanu hrvatske kulture Tonku Maroeviću

24.02.2022 u 17:33

Bionic
Reading

Izložba 'Riznica riječi Tonka Maroevića' donosi izbor iz njegova izrazito bogatog opusa, od prvih knjiga s objavljenim stihovima, sonetima, prijevodima, brojne monografije koje je posvetio likovnim umjetnicima, književnih i likovnih osvrta objavljenih u knjigama i znanstvenim i stručnim časopisima, izbor iz grafičkih mapa i kataloga izložaba kojima je pisao predgovore ili pogovore

Izložba "Riznica riječi Tonka Maroevića", otvorena u četvrtak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, donosi izbor iz bogatog opusa tog istaknutog pjesnika, esejista, prevoditelja i kritičara, objedinjenog tom prilikom predstavljenom istoimenom bibliografskom knjigom.

Na svečanom otvorenju u predvorju NSK, glavna ravnateljica Ivanka Stričević istaknula je kako je ta knjižnica u svojoj 415 godina dugoj povijesti baštinila i baštini djela velikana hrvatske kulture, jedan od kojih je svakako i akademik Maroević, pjesnik, esejist, prevoditelj, istraživač suvremene hrvatske umjetnosti, likovni i književni kritičar čija je uloga na hrvatskoj kulturnoj i znanstvenoj sceni nemjerljiva.

"Kao pasionirani ljubitelj pisane riječi i vrstan poznavatelj književnih i likovnih djela, Tonko Maroević ispisao je mnoge, brojne stranice. Iza njega je ostala bogata riznica dragocjenosti koje su od neprocjenjive vrijednosti za hrvatsku kulturu", kazala je Stričević.

Rado viđeni gost, posjetitelj i suradnik NSK

Maroević je u NSK bio rado viđeni korisnik, suradnik i gost, te sudjelovao u brojnim događanjima, ali i kao autor publikacija koje su izlazile u nakladi te knjižnice.

"Smatrali smo važnim prirediti izložbu i bibliografiju koja će objediniti njegov rad i javnosti pružati informacije o građi koju NSK posjeduje, s obzirom da u svojem fondu čuva veliki broj njegovih radova", pojasnila je Stričević. "Ova izložba i izdanje spomen su i podsjetnik na to, a bibliografija njegovih radova je plodno polazište za daljnja istraživanja za buduće istraživače", poručila je.

Izložba donosi izbor iz njegova izrazito bogatog opusa

Izložba "Riznica riječi Tonka Maroevića" donosi izbor iz njegova izrazito bogatog opusa, od prvih knjiga s objavljenim stihovima, sonetima, prijevodima, brojne monografije koje je posvetio likovnim umjetnicima, književnih i likovnih osvrta objavljenih u knjigama i znanstvenim i stručnim časopisima, izbor iz grafičkih mapa i kataloga izložaba kojima je pisao predgovore ili pogovore.

Izložbom su obuhvaćene i fotografije događanja na kojima je Maroević sudjelovao u prostorima knjižnice, razglednice i portreti koje je naslikao umjetnik Predrag Goll, a nalaze se u fondu grafičke zbirke NSK, kao i Maroevićevo "Pismo Borgesu", objavljeno 2011. u grafičkoj mapi NSK.

Bibliografija radova Tonka Maroevića koji se nalaze u fondu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu složena je kronološki, a obuhvaća više od 1450 bibliografski zapisa, te uključuje knjige, članke u zbornicima, stručnim i znanstvenim časopisima, katalozima likovnih izložbi, pjesničkim zbirkama itd.

Urednica publikacije Tamara Ilić Olujić napomenula je kako je suradnja Tonka Maroevića s NSK trajala više od četiri desetljeća a započela je davne 1978. godine.

Izložba u NSK zamišljena je kao isječak iz stvaralaštva Tonka Maroevića, rekla je Ilić Olujić, no cijelo bogatstvo njegova sadržaja ostaje dostupno javnosti u čitaonicama knjižnice.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, a moći će se pogledati do 10. ožujka.

Posjetitelji mogu ostaviti poruku na pisaćoj mašini

Tekstovi Tonka Maroevića nastajali su na pisaćoj mašini, pa će mu posjetitelji izložbe, simbolično, imati priliku upravo na pisaćoj mašini poslati poruku ili zahvalu, što će potom ostati dio fundusa NSK.

O Maroeviću su govorili i njegovi kolege s Instituta za povijest umjetnosti Ivana Mance i Petar Prelog, koji su istaknuli kako je on bio autentična i neponovljiva pojava u hrvatskom kulturnom prostoru, a Maroevića se prisjetio i njegov dugogodišnji suradnik i prijatelj, dramski umjetnik Goran Matović.

Matović je kazao kako je Maroević bio čudesan prijatelj i pjesnik, "elitni duh a boemska duša, skroman, jednostavan i dječje razigran kroničar i psihoterapeut hrvatske kulture", čija je verbalna okretnost bila zadivljujuća. "Ne poznajem niti jednog umjetnika koji je sebe toliko davao drugima", zaključio je Matović.

  • +15
'Riznica riječi Tonka Maroevića' Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL