IZLOŽBA SILVESTRA KOLBASA

[FOTO] Portret uništene tvornice: Što je danas ostalo od legendarne Fotokemike?

18.12.2020 u 14:05

Bionic
Reading

Tvornica fotografskih materijala Fotokemika nekoć je bila najznačajnija fotokemijska industrija na području jugoistočne Europe te je obilježila fotografsku scenu druge polovine 20. stoljeća na prostorima Hrvatske i bivše Jugoslavije. Silvestar Kolbas, fotograf, snimatelj i profesor na zagrebačkoj ADU, napravio je izložbu koja je svojevrsni hommage danas zapuštenoj samoborskoj tvornici, a koju se od 18. prosinca može pogledati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu

Kolbas je zapuštene i urušene ostatke tvorničkih pogona u Samoboru te zatečene ostatke tvorničkog inventara bilježio na originalnim Fotokemikinim filmovima različite starosti, formata, osjetljivosti i namjena. Prostorije tvornice pretvorio je u provizorni foto studio, a negative povećao na Fotokemikinom fotopapiru nabavljenom s različitih strana, dijelom pronađenih i u jednoj od oronulih tvorničkih prostorija.

Njegova izložba 'Fotokemika' na koncu je istovremeno i umjetnički i istraživački projekt, kažu iz Tehničkog muzeja. Uključuje arhivsko i terensko istraživanje tvornice u maniri industrijske arheologije, ali i svojevrsnu autorovu introspekciju, povratak u vlastite fotografske početke. Kolbasov rad, naime, uključivao je i pronalaženje i pribavljanje Fotokemikinog fotografskog materijala koji mu je u vrijeme kada se počeo baviti fotografijom, bio jedini dostupan, a danas ga je vrlo teško nabaviti.

'Počeo sam redovito dolaziti i fotografirati dijelove tvornice, najčešće sam. Nešto je bilo u tom prostoru što me privuklo i navelo da se u njega vraćam. Ni sam posve ne razumijem razloge koji su me naveli na to. Možda sam tražio odgovore o tvornici, a možda i odgovore na svoja intimna pitanja koja nisam znao ni postaviti. I tako je rad na filmu stao, a ja sam našao svoju fotografsku temu. Prvi put osjećam se poput umjetnika koji ima svoj atelje, a koji mu istodobno služi i kao motiv', rekao je Kolbas o procesu rada na ovom projektu.

  • +3
Silvestar Kolbas: Fotokemika Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Silvestar Kolbas/TMNT

S obzirom da je većini fotomaterijala koje je pribavio istekao rok trajanja, njegovi su fotografski postupci poprimili karakter eksperimenata s neizvjesnim ishodom.

'Uslijed različitih reakcija fotomaterijala isti motivi na fotografijama se pojavljuju u različitim varijacijama, a kvaliteta reprodukcije predodređena je kvalitetom emulzije u propadanju. Konačni rezultat je serija fotografija koju čine semantički slojeviti portreti tvornice uništene deindustrijalizacijom koja je obilježila kraj 20. i početak 21. stoljeća', navode iz Tehničkog muzeja.

Izložba obuhvaća i dijelove inventara tvorničkih pogona u Samoboru, opremu i uređaje korištene u proizvodnji ili koje su potrebama radnog procesa prilagodili sami radnici Fotokemike.

'Svi oni zatečeni su u napuštenim prostorima tvornice no i dalje nose neizbrisive tragove ljudi - radnika koji su s njima i na njima radili i kojima se tehnika pretvarala u kreaciju, kako u samoj tvornici tako i kod korisnika Fotokemikinih proizvoda', stoji u najavi.

Silvestar Kolbas, fotograf, snimatelj, redatelj i filmski pedagog, rođen je u Petrovcima kraj Vukovara 1956., a odrastao u Vinkovcima. Diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje 1982. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je danas redoviti profesor. Bio je zaposlen kao snimatelj na Televiziji Zagreb / Hrvatskoj radioteleviziji od 1985. do 1996. Tijekom karijere snimio više igranih i televizijskih filmova, serija i dokumentarnih filmova, izlagao fotografije te objavljivao i uređivao stručne radove iz područja snimanja. I dalje radi kao slobodni snimatelj. Sam je i režirao više osobnih, autorefleksivnih dokumentarnih ('Sve o Evi', 'Ratni reporter' i '20 dana na Tibetu') i eksperimentalnih filmova ('Auto-portret V2.1', 'Kino Crvena zvijezda' i 'Toranj').

'Silvestar Kolbas: Fotokemika' trajat će do 7. veljače 2021., a večeras će se u 18 sati otvorenje izložbe moći pratiti na Facebooku Tehničkog muzeja.